Vlada RS prihvatila zaduženje emisijom obveznica na međunarodnom tržištu

Obveznice će biti izlistane na Londonskoj berzi kao jednoj od najvažnijih i najreguliranijih svjetskih berzi

10

Vlada Republike Srpske donijela je na posebnoj sjednici Odluku o prihvatanju zaduženja RS emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

U skladu sa usvojenim Budžetom RS za 2021. i Odlukom Narodne skupštine RS o dugoročnom zaduženju za 2021. RS je, putem Ministarstva finansija, 20. aprila uspješno iskoristila još uvijek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i prvi put emitirala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u eurima u iznosu od 300 miliona eura po kuponskoj stopi od 4,75 posto. Obveznice će biti izlistane na Londonskoj berzi kao jednoj od najvažnijih i najregulisanijih svjetskih berzi, saopćeno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

U transakciji su učestvovala više od 54 fonda, banke i ostala kvalifikovani investitori sa diverzifikovanom geografskom lokacijom, od kojih su najveći i najznačajniji iz Velike Britanije, SAD, Švicarske, Njemačke te samo jedan finansijski investitor iz RS, navedeno je u saopćenju.

Iz Vlade navode da je RS ovom transakcijom nastavila aktivno upravljati javnim dugom i u vrijeme krize izazvane pandemijom virusa korona.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here