Johnson&Johnson povećao prihode i dobit u prvom tromjesečju

Prodajom vakcine protiv covida J&J je uprihodio 100 miliona dolara.

10

Američka kompanija Johnson&Johnson izvijestila je u utorak da su joj dobit i prihodi porasli u prvom tromjesečju, odražavajući skok prodaje lijekova i medicinske opreme i isporuke vakcina protiv covida 19.
Ukupni prihodi u prvom su tromjesečju porasli 7,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dosegnuvši 22,32 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je 6,9 posto, na gotovo 6,2 milijarde dolara.

Prodaja lijeka za karcinom Darzalexa poskočila je za 45,7 posto, na 1,37 milijardi dolara, a Stelare, lijeka koji se koristi za liječenje Crohnove bolesti i plak psorijaze, za 18 posto, na 2,15 milijardi dolara.

Prodajom vakcine protiv covida J&J je uprihodio 100 miliona dolara.

Poručili su ujedno da SAD-u do kraja maja namjeravaju isporučiti 100 miliona doza vakcina protiv covida-19. U ponedjeljak je već počela isporuka njih više od 17 miliona.

Američki regulatori prošle su sedmice privremeno obustavili primjenu te vakcine do dovršetka istrage koju su pokrenuli na temelju izvještaja o pojavi krvnih ugrušaka kod šest žena koje su primile vakcine, a istražuju i druge moguće slučajeve ozbiljnih nuspojava.

Primjena J&J-eve vakcine potom je privremeno obustavljena u Južnofričkoj Republici i u mnogim evropskim zemljama, podsjeća Reuters.

Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je danas da je ustanovila moguću vezu između J&J-eve vakcine i rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka kod odraslih koji su primili vakcinu u SAD-u, ali je istaknula da korist od vakcinisanja premašuje rizik.

Američka kompanija očekuje u ovoj godini prilagođenu neto dobit u rasponu od 9,42 do 9,57 dolara po dionici. Prošle godine iznosila je 8,03 dolara po dionici. U prva tri mjeseca ove godine poskočila je 12,6 posto, na 2,59 dolara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here