Ambasada Italije za okoliš u susret Cop26: nastala je Zelena Mreža BiH

Ambasada Italije u Sarajevu uputila je apel svim mladim ljudima Bosne i Hercegovine da sarađuju na provođenju projekata na ekološkom i socijalnom nivou u razdoblju do pred-Cop26 i promoviraju teme borbe protiv klimatskih promjena, zaštite okoliša, održivog razvoja i turizma, poboljšanja upravljanjem otpadom i razvoja obnovljivih izvora energije

15

Ova godina bit će važna za okoliš širom svijeta, a ambasada Italije pripremila je poseban projekt s mladima iz Bosne i Hercegovine.

Pet godina nakon Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, ove godine su Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija suorganizatori 26. konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Gust kalendar događaja i inicijativa planiran je za cijelu 2021. godinu, koji će završiti događajem “Youth4Climate: Driving Ambition” (Milano – 28. – 30. septembra 2021.), Pripremnom konferencijom, PreCop26 (Milano – 30. septembra – 2. oktobra 2021.) i glavnom konferencijom COP26 (Glasgow – 1. – 12. novembra 2021. – COP26).

U tom kontekstu, ambasada Italije u Sarajevu uputila je apel svim mladim ljudima Bosne i Hercegovine da sarađuju na provođenju projekata na ekološkom i socijalnom nivou u razdoblju do pred-Cop26 i promoviraju teme borbe protiv klimatskih promjena, zaštite okoliša, održivog razvoja i turizma, poboljšanja upravljanjem otpadom i razvoja obnovljivih izvora energije.

Nizom online sastanaka, kako bi se članovima grupe omogućilo da se bolje upoznaju i rade s Ambasadom na zajedničkom programu aktivnosti, Ambasada i mladi aktivisti Bosne i Hercegovine stvorili su “Zelenu mrežu” (“BiH Green Network”) i već su započeli s provedbom prvih inicijativa.

Narednog 22. aprila, povodom Dana planete Zemlje, Zelena Mreža BiH i niz lokalnih vlasti i udruženja mladih, podržani Ambasadom Italije u Sarajevu, italijanskom Agencijom za razvojnu saradnju, italijanskim nevladinim organizacijama koje ovdje djeluju i UNDP-jem obilježit će ovu godišnjicu sadnjom mladih stabala u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine, kako urbanim, tako i ruralnim: Banovići, Bardača (Srbac), Bihać, Brčko, Kladanj, Kozara, Sarajevo i Živinice.

Nakon toga, 24. aprila grupa mladih iz Zelene Mreže BiH organizirat će sakupljanje otpada iz bazena jezera Pliva, u blizini Jajca. UNDP će organizirati još jednu aktivnost pošumljavanja u blizini Mostara 26. aprila, u jednom od prirodnih područja koje je dio projekta Via Dinarica, kome italijanska vlada pruža potporu.

Ove inicijative, koje Italija snažno podržava, žele biti simbol, ali i konkretno svjedočenje interesa s kojim mlađe generacije, i u Bosni i Hercegovini, gledaju na pitanja održivosti okoliša, odlučne da igraju aktivniju ulogu u pružanju podrške borbi protiv klimatskih promjena na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou.

To će biti prvi korak na zajedničkom putu, svjesni da se ekološki izazovi našeg vremena mogu prevladati samo jačanjem međunarodne saradnje i predanošću svih.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here