Njemački javni dug prvi put dostigao 80 posto BDP-a

I druge članice EU su zbog krize izazvane koronavirusom prisiljene da žive na kredit

14

Javni dug Njemačke porastao je na 2.200 milijardi eura, prvi put u historiji države, i trenutno iznosi čak 80 posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

I druge članice EU su zbog krize izazvane koronavirusom prisiljene da žive na kredit. Dugovi se gomilaju od Finske do Grčke. Eurostat je objavio da će ukupna zaduženja u državnim budžetima eurozone iznositi skoro sto posto BPD-a.

Odredba Pakta o stabilnosti i rastu eurozone, kojim je propisano da javni dug članica ne smije preći 60 posto BDP-a, a budžetski deficit tri posto je privremeno, do kraja godine, stavljena van snage. Tako će vjerovatno biti i iduće godine, saznaje se iz krugova bliskih evropskom komesaru za monetarnu politiku Paolo Gentiloni.

“Koliko god bude potrebno.Kako procjenjujem, pravila o ograničenju duga neće važiti ni sljedeće godine. To ima smisla dok se nalazimo u vanrednoj situaciji što se tiče privrednog rasta”, kazao Guntram Wolff , šef trusta mozgova Brugel u Briselu.

Wolff smatra da su zaduženja manje problematična nego što je to bio slučaj u finansijskoj krizi prije desetak godina. Jer, danas su kamatne stope na državne obaveznice vrlo niske. Wolff ne vjeruje da će doći do rasta kamata sve dok centralne banke poput Evropske centralne banke (ECB) vode agresivnu monetarnu politiku, odnosno štampaju novac i preplavljuju tržište.

“Kod visokih zaduženja je uvijek odlučujuća stopa privrednog rasta. Ako se postigne veliki rast, onda će se problem zaduženja riješiti sam od sebe. Politika državne štednje kod velikih zaduženja pomaže tek u maloj mjeri”, smatra on.

Grčka i Italija u crvenoj zoni

Najgora situacija što se tiče javnog duga na nivou Evropske unije je u Grčkoj i Italiji. Grčki javni dug je na nivou od oko 200 posto BDP, a italijanski je oko 180 posto BDP.

“Grčka je jedina od 27 članica EU koja je plan obnove nakon korone povezala sa agendom reformi. Moja najveća briga je Italija. Usljed rasta kamatne stope ili talasa bankrota Italija  i banke mogle bi zapasti u ozbiljne teškoće”, rekao je Markus Ferber, njemački europoslanik.

Markus Ferber, njemački europoslanik i stručnjak za finansije, kaže da zajedničko zaduženje EU u iznosu od 750 milijardi eura za ublažavanje posljedica krize mora ostati usamljeni presedan.

“Neće uspjeti oni koji misle da nacionalne budžete saniraju tako što će dugove prebaciti na Evropu. Jer i te dugove moraju otplatiti države članice. To znači, naredne generacije”, dodao je.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here