Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara

Cijene su u ovoj sedmici poduprle povećane procjene potražnje u ovoj godini, koje su objavile Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

32

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima na 67 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje i ekonomskim oporavkom u Kini i SAD-u koji su prevagnuli nad rastom broja zaraženih u pojedinim velikim zemljama.
Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,02 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 14 centi nižoj cijeni, od 63,32 dolara.

Cijene su u ovoj sedmici poduprle povećane procjene potražnje u ovoj godini, koje su objavile Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Dodatnu potporu pružio je i podatak o padu američkih zaliha u prošloj sedmici za 5,9 miliona barela.

Trgovce je ohrabrio i objavljeni podatak da je kineski bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju skočio na godišnjem nivou 18,3 posto. Nagovještaji oporavka stižu i iz SAD-a, iskazani u rastu prometa u maloprodaji u martu i smanjenoj nezaposlenosti u prošloj sedmici.

“Zbog poboljšanja izgleda u dvije najveće svjetske ekonomije male su šanse da dobro raspoloženje na tržištu u dogledno vrijeme splasne”, rekao je Stephen Brennock iz naftne brokerske kuće PVM.

Potporu cijenama mogle bi pružiti i nove američke sankcije Rusiji, koja spada među najveće proizvođače nafte u svijetu. Washington je sankcije opravdao navodnim ruskim miješanjem u izbore i hakiranjem.

“Iako ne utiču direktno na naftni sektor, mogle bi povećati troškove finansiranja i opću nesigurnost u trgovini s Rusijom”, smatra Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Poboljšane procjene potražnje neutralizirale su zabrinutost uslijed rasta novih slučajeva zaraze koronavirusa u drugim velikim ekonomijama. Broj zaraženih u Indiji dosegnuo je rekordno visok nivo, a njemačka je kancelarka izjavila da je zemlju zahvatio treći val zaraze.

Vodeći proizvođači  ograničavaju opskrbu, iako od maja planiraju donekle ublažiti ograničenja. Krajem aprila sastat će se ponovo kako bi razmotrili daljnju strategiju opskrbe.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici saopćio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 64,48 dolara, što znači da je porasla 1,09 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here