Evropska potražnja za automobilima dostigla pretpandemijski nivo

Uzlet potražnje u martu, za 87,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, amortizirao je pad u prva dva mjeseca 2021. godine

24

Zahvaljujući martovskom uzletu, potražnja za automobilima u Evropskoj uniji u prvom tromjesečju 2021. sustigla je pretpandemijski nivo,  pokazao je izvještaj Udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Ukupno je u prvom ovogodišnjem kvartalu u 26 zemalja EU (bez Malte) registrirano 2,6 miliona novih automobila, što je za 3,2 posto više nego u istom periodu 2020. godine.

“Uzlet potražnje u martu, za 87,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, amortizirao je pad u prva dva mjeseca 2021. godine”, primjećuju iz ACEA-e.

U martu je u EU registrirano nešto više od milion novih automobila, kao i u decembru  2019. godine, prije izbijanja pandemije korona virusa.

U prva tri ovogodišnja mjeseca najviše je porasla potražnja za automobilima u Italiji i Francuskoj, za 28,7 odnosno 21,1 posto. U Španiji i Njemačkoj, pak, nastavljen je  negativni trend, s padom potražnje od 14,9 odnosno 6,4 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje.

“Mart je donio snažan oporavak na vodećim tržištima, uz ušesterostručenu potražnju u Italiji, utrostručenu u Francuskoj i više nego dvostruko većoj u Španiji nego u prošlogodišnjem martu. Njemačka je bilježila najskromniji rast u martu u grupi vodećih tržišta, sa skokom potražnje za trećinu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec”, navodi se u Izvještaju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here