Sberbank se u Rusiji okreće internet trgovini i uslugama dostave

Banka namjerava u tri godine potrošiti 300 do 350 milijardi rubalja odnosno četiri do 4,6 milijardi dolara na poslovanje izvan bankarstva

33

Ruska Sberbank planira proširiti poslovanje u sektoru logistike u matičnoj zemlji kako bi iskoristila procvat internet trgovine, najavila je glavna finansijska direktorica Alexandra Buriko.

Budući da se zarada banaka smanjuje, Sberbank se odlučila proširiti na nove sektore, uključujući dostavu hrane, usluge taksiranja, računarstvo u oblaku i kibernetičku sigurnost, nastojeći iskoristiti ono što naziva širim ekosistemom kupaca finansijskih usluga.

Dostava je veliki izazov u Rusiji, na koju otpada oko 17 posto kopnene mase planete.

Promet u internet trgovini udvostručio se prošle godine, ali je i dalje činio samo oko 10 posto ukupnog prometa u maloprodaji, pa su velike ruske kompanije, od privatnih Wildberriesa i Ozona do AliExpressa Russia i Sberbanke, počele ulagati u logistiku.

Sberbank namjerava u tri godine potrošiti 300 do 350 milijardi rubalja odnosno četiri do 4,6 milijardi dolara na poslovanje izvan bankarstva, a značajan dio tog iznosa bit će usmjeren u logistiku, izjavila je Buriko.

“Planiramo ulagati u savremenu automatiziranu logističku infrastrukturu jer toga u Rusiji skoro da i nema“, pojasnila je ona.

“Imat ćemo logistički centar u svakom velikom gradu odnosno regiji ili dvije regije, ovisno o lokaciji”, dodala je.

Logistički centri ubrzat će, prema njenim riječima, dostavu u sve velike i manje gradove širom Rusije, nadopunjavajući mrežu bankovnih podružnica.

Sberbank je pokušala ući na područje internet trgovine u partnerstvu s drugim kompanijama da bi se nakon neuspješnih pregovora s Ozonom i Yandexom odlučila osloniti na vlastite snage.

Finansijska direktorica ponovila je da banka ove godine ne planira akvizicije, dodajući da bi se trebali okušati i u internet prodaji odjeće.

I to možemo sami, naglasila je Buriko, te zaključila:

“Zapravo nam samo treba tim koji zna raditi s prodavačima.”

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here