Program javnih investicija BPK Goražde za naredne dvije godine obuhvata 14 projekata

Zajedničko udruživanje sredstava iz budžeta Bosansko-podrinjskog kantona, Grada Goražde i općina Pale i Foča u Federaciji na projektima bitnih za razvoj šire društvene zajednice otvara pristup prema EU fondovima koji su šansa za novi izvor finansiranja i ulaganja u naš kanton

42

Program javnih investicija BPK-a Goražde za period 2021-2023.godina sadrži podatke za ukupno 14 projekata. Projekti koji su uključeni u Program javnih investicija FBiH finansiraju se iz sredstava koja se obezbjeđuju u budžetima u Federaciji, donacijama, zaduživanjem, vlastitim sredstvima te drugim izvorima finansiranja.

„ Budžetskim sredstvima ili zaduživanjem mogu se finansirati samo projekti i programi koji su uvršteni u Program javnih investicija u BPK Goražde te je stoga od velikog značaja njegovo donošenje.U njemu su definisani prioritetni ciljevi i projekti čija je implementacija u toku , kao i kandidovani projekti za koja se tek trebaju obezbijediti sredstva, da li iz budžeta Kantona, ili udruživanjem sredstava sa Gradom Goražde i općinama u sastavu Kantona ili sa viših nivoa vlasti i nekih drugih izvora finansiranja – to će zavisiti od naših mogućnosti i dogovora, no bitno je da su ti projekti jasno definisani i određen njihov prioritet“- naglasila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Ukupna vrijednost projekata koji su u implementaciji i za koje su obezbijeđena sredstva ili je izvjesno njihovo finansiranje je 16.060.953 KM. Riječ je projektima iz oblasti obrazovanja, zaštite okoliša i socijalne infrastrukture, koje su kandidovali ministarstva za obrazovanje i boračka pitanja te Grad Goražde.

„ Cilj nam je poboljšati uslove za bavljenje sportom, sanacijom i modernizacijom Gradske dvorane „Mirsad Hurić“u Goraždu, gdje su planirana sredstva u iznosu od 550.000 KM, a 510.952 KM planirali smo za nastavak izgradnje Centralnog spomen obilježja braniteljima BPK Goražde i izgradnja spomen obilježja komandantu Zaimu Imamoviću. Za jačanje komunalne infrastrukture, izgradnju regionalne sanitarne deponije Trešnjica u Goraždu, planirano je 15 miliona KM i to je jedan od značajnijih projekata za čiju uspješnu realizaciju moramo uložiti zajedničke snage na kantonalnom i lokalnom nivou, jer sve nas se tiče zbrinjavanje i uklanjanje deponije u Šišetima i obezbjeđenje moderne i bezbjedne deponije kakvu bi trebali da imaju stanovnici našeg kantona i okolnih mjesta“- istaknula je premijerka BPK Goražde.

U Programu javnih investicija BPK-a Goražde za 2021-2023.godinu kandidovano je i 11 projekata za koje bi se tek trebala obezbijediti sredstva u ukupnoj vrijednosti od 24.682.041,50 KM.

„ Svi planirani projekti su bitni za razvoj našeg kantona i lokalnih zajednica u njegovom sastavu. Izdvojila bih one iz sektora zaštite okoliša čijom implementacijom ćemo stvoriti pretpostavke i za razvoj turizma na području našeg kantona. Riječ je o izgradnji kolektora otpadnih voda sa prečistačima na dionici Vitkovići-Goražde-Novo Goražde, projektu kojeg je u vrijednosti od osam miliona KM kandidovao Grad Goražde, projektu koji je zavrijedio da se konačno postavi u prioritet rješavanja. Općina Pale u FBiH kandidovala je projekt izgradnje sistema kanalizacione mreže sa postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, vrijedan 6,5 miliona KM, a općina Foča u FBiH projekt gradnje mosta preko rijeke Drine u vrijednosti od tri miliona KM. Ne manje značajna je podrška zdravstvu kroz izgradnju i opremanje objekata za potrebe hitne pomoći u Goraždu za što će biti potrebno izdvojiti 1,5 milion KM ili izgradnja putne infrastukture koja povezuje naša ruralna područja. Izgradnja biciklističke staze Goražde-Ustikolina-Presjeka i uređenje plaža i kupališta na Drini kao i sanacija i adaptacija gradskog stadiona „Midhat Drljević“ u Goraždu, samo su neki od planiranih projekata koji imaju za cilj podršku razvoju sporta, povećanje broja omladine kroz uključivanje u sportske klubove te poboljšanje kvaliteta života na području našeg kantona“-kazala je premijerka BPK Aida Obuća na današnjoj press konferenciji.

Zajedničko udruživanje sredstava iz budžeta Bosansko-podrinjskog kantona, Grada Goražde i općina Pale i Foča u Federaciji na projektima bitnih za razvoj šire društvene zajednice otvara pristup prema EU fondovima koji su šansa za novi izvor finansiranja i ulaganja u naš kanton. Osim toga, usvajanje Programa javnih investicija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 2021-2023.godina, omogućava da se neki od ovih projekata nađu i na Listi javnih investicija Vlade Federacije BiH, što je siguran put za njihovu konačnu realizaciju, istaknuto je na današnjoj press konferenciji premijerke BPK Goražde Aide Obuće.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here