EU finansira godišnji akcioni plan sa 64.520.000 EURA

Podsjećamo da je ranije potpisan Okvirni sporazum o aranžmanu za provođenje finansijske pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), čime su se stekli uslovi za operativnu realizaciju programa potpisivanjem sporazuma o finansiranju.

21

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju Godišnjeg akcionog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2020. godinu između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije BiH, sa Osnovama za njegovo zaključivanje. Sporazumom je definirano da će Evropska unija finansirati 64.520.000 eura od ukupno 91.520.000 era, koliko je procijenjena vrijednost Godišnjeg akcionog programa za BiH za 2020. godinu. Razlika od 27.000.000 eura odnosi se na bh. sufinansiranje projekata iz oblasti životne sredinu i to putem odobrenih EBRD kredita za projekte rekonstrukcije vodosnabdijevanja šest općina Sarajevskog kantona i rekonstrukcije i proširenja vodosnabdijevanja grada Banje Luke.

Period izvršenja ovog sporazuma je 12 godina od stupanja na snagu, a period operativnog provođenja je šest godina.

Godišnji program aktivnosti za 2020. godinu zasnovan je na dva stupa: demokratiji i vladavini prava te konkurentnosti i rastu, a bit će implementiran putem sedam projekata koji su svrstani u pet sektora.

Pojedinačni ugovori i sporazumi kojima će se provoditi ovaj sporazum bit će zaključeni najkasnije tri godine od datuma zaključivanja ovog sporazuma.

Ministarstvo finansija i trezora BiH će Prijedlog sporazuma sa Osnovama za zaključivanje dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

Podsjećamo da je ranije potpisan Okvirni sporazum o aranžmanu za provođenje  finansijske pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), čime su se stekli uslovi za operativnu realizaciju programa potpisivanjem sporazuma o finansiranju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here