Dimon: Nema brige za američku ekonomiju

"Ako trošimo mudro, stvorit ćemo više ekonomskih prilika za sve", rekao je Dimon.

19
Prvi čovjek JPMorgana Jamie Dimon optimističan je prema izgledima za američku ekonomiju – barem sljedećih nekoliko godina.
U svom godišnjem pismu dioničarima, dugogodišnji predsjednik i izvršni direktor JPMorgan Chasea rekao je da vidi snažan rast za najveue svjetsku ekonomiju, zahvaljujući odgovoru američke vlade na pandemiju koronavirusa zbog kojeg su mnogi potrošači ostali na razini štednje.

“Nemam sumnji da će s viškom ušteđevine, novim stimulativnim uštedama, ogromnim deficitnim deficitom, više QE-a, novim potencijalnim računom za infrastrukturu, uspješnim cjepivom i euforijom oko kraja pandemije američka privreda vjerojatno procvjetati”, rekao je Dimon.

“Ovaj bum mogao bi lako ući u 2023. godinu jer bi se sva potrošnja mogla proširiti i do 2023. godine.”

Dimon, koji je upravljao JPMorganom tokom finansijske krize 2008. godine, pomažući u stvaranju najveće američke banke prema veličini imovine, istaknuo je da veličina državne potrošnje tokom pandemije daleko premašuje odgovor na tu prethodnu krizu. Rekao je da se dugoročni uticaj ponovnog buma neće znati godinama jer će trebati vremena da se utvrdi kvaliteta državne potrošnje, uključujući i prijedlog zakona o infrastrukturi od predsjednika Joea Bidena od dva biliona dolara.

“Ako trošimo mudro, stvorit ćemo više ekonomskih prilika za sve”, rekao je.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here