MMF poboljšao procjene za globalnu ekonomiju

Mogle bi tako biti poboljšane bude li se građane procjepljivalo brže, ali bi isto tako mogle biti snižene ako se pojave novi sojevi virusa, uvelike otporni na cjepiva, upozoravaju.

12
Međunarodni monetarni fond (MMF) poboljšao je u utorak procjene za svjetsku ekonomiju u 2021. godini, ukazujući na poticaje bez presedana kojima vlade nastoje ublažiti posljedice pandemije covida-19.
MMF sada očekuje da će globalna ekonomija u 2021. godini porasti šest posto, podigavši procjenu objavljenu potkraj ovogodišnjeg januara za pola postotnog boda. Neznatno je ublažio procjenu pada u 2020. godini, s 3,5 na 3,3 posto. Ako se ostvare najnovija predviđanja, globalno bi ekonomija ove godine porasla najsnažnije od 1976. godine.

Američki skok

Glavni su razlog poboljšani izgledi za američku privredu, koje bi ove godine prema najnovijim izračunima MMF-a trebalo porasti za 6,4 posto, najsnažnije od početka 80-ih godina prošlog stoljeća. Time je MMF podigao procjenu iz januara za 1,3 postotna boda. Ekonomija eurozone trebala bi ove godine porasti 4,4 posto, za 0,2 postotna boda snažnije no što je međunarodni zajmodavac očekivao u januaru.

Za najveću evropsku privredu, onu Njemačke, MMF sada predviđa rast od 3,6 posto, za 0,1 postotni bod snažniji nego što su prognozirali u januaru. Među najvećim privredama eurozone najsnažniji rast predviđaju Španiji, od 6,4 posto, i Francuskoj, za 5,8 posto. Najviše su pak podigli prodigli procjenu ovogodišnjeg rasta talijanske ekonomije, za 1,2 postotna boda u odnosu na januar, na 4,2 posto.

U skupini razvijenih ekonomija svijeta rast bi ove godine trebao dosegnuti 5,1 posto, što je za 0,8 postotnih bodova viša stopa nego je MMF prognozirao u januaru ove godine.

Dvocifreni rast u Indiji

Među vodećim ekonomijama u nastajanju, daleko najsnažniji rast očekuju u Indiji, koja bi jedina trebala ostvariti dvocifrenu stopu rasta, od čak 12,5 posto. Slijedi Kina, u kojoj MMF sada očekuje rast od 8,4 posto, čime je podigao januarsku procjenu za 0,3 postotna boda. Za cijelu skupinu ekonomija u nastajanju MMF predviđa rast od 6,7 posto, odnosno 0,4 postotna boda snažniji nego su bili procijenili u januaru.

Potpora i cijepljenje

“Oporavak bilježe sve regije i sve dohodovne skupine građana, ali njegov tempo nije ujednačen zbog velikih razlika u dinamici cijepljenja, razmjerima ekonomskih poticaja i strukturnim faktorima, poput oslanjanja na turizam”, ističe MMF.

SAD bi se ove godine trebao vratiti na pretpandemijsku razinu i time se pridružiti Kini kojoj je to pošlo za rukom već 2020. godine, napominje međunarodni zajmodavac. Američki fiskalni i monetarni poticaji bit će važan faktor globalnog oporavka, ističu, izdvajajući ipak ključnu ulogu uspješne borbe protiv pandemije. Upozoravaju da su prognoze obilježene visokim stupnjem neizvjesnosti.

Mogle bi tako biti poboljšane bude li se građane procjepljivalo brže, ali bi isto tako mogle biti snižene ako se pojave novi sojevi virusa, uvelike otporni na cjepiva, upozoravaju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here