Da rade koliko pišu…

(...ili umjesto da svako sebi daje za pravo da se miješa u tuđi posao (i nadležnosti, da se ne lažemo) radite ono za što ste nadležni, izabrani i plaćeni)

112
Aida Delić

Kako koji val pandemije dolazi ne mogu da ne primjetim, dragi moji, (a vjerujem da je isto i kod vas) da su oni koji odlučuju – ovo se naročito odnosi na kantonalne vlade, sve nespremniji za ozbiljno suočavanje sa njenim (ekonomskim) posljedicama. Još uvijek (barem u Kantonu Sarajevo) anketiraju privrednike i pitaju kojim mjerama im mogu pomoći.

Ako za godinu dana trajanja pandemije nisu razgovarali sa privrednicima, čuli šta i kako uraditi da se ublaže posljedice pandemije, čuli i vidjeli kako to rade isti nivoi vlasti u drugim državama – šta nam daje nadu da će nas kroz ovu anketu čuti, uvažiti i ispoštovati predloženo? Ono što znam jeste da je privrednicima (konkretno u Kantonu Sarajevo) umanjena naknada za općekorisne funkcije šuma za polovinu dosadašnje vrijednosti. Tek nedavno su uplaćena sredstva za subvenciju pojedinih poreza i doprinosa za minimalne plaće za juni i juli.

Konkurs za subvencije (po raznim osnovama) maloj privredi koji je poništen u januaru, do kraja treće sedmice marta još nije raspisan, a kad će biti ne znamo. No, zato znamo sve moguće i nemoguće rasprave, otvorena pisma, komentare, pa komentare na komentare (nešto razmišljam, da su vrijeme potrošeno na beskorisne i mahom besmislene rasprave potrošili na konkretne projekte do sada se moglo puno toga uraditi za privredu).

Istovremeno, tamo gdje treba reagirati (ili ako ćete baš precizno razgovarati i odgovarati) izostaju pravovremene i smislene reakcije. (Zašto npr. premijer Kantona Sarajevo nije odgovorio ugostiteljima da im se mogu subvencionirati sredstva u skladu sa brojem prijavljenih radnika za koje se uredno plaćaju porezi i doprinosi, koliko su evo, u januaru i februaru platili poreza i doprinosa, za koliko stolova imaju odobrenje, a koliko stvarno imaju u objektima, imaju li kazne inspekcija za kršenje propisanih epidemiološko-zdravstvenih mjera). Ovoga puta zaista ne bih o dvostruko vođenom računovodstvu od strane pojedinih ugostitelja – time neka se bave nadležne pravosudne institucije.

Dakle, umjesto da svako sebi daje za pravo da se miješa u tuđi posao (i nadležnosti, da se ne lažemo) hajde za početak pročitajte ustave i druge zakonske akte koji propisuju nadležnosti općina, gradova, kantona, entiteta i države. I prihvatite se svoga posla. I prestanite gubiti vrijeme na besmislena reagiranja. Radite – samo ono za što ste izabrani i plaćeni – ni manje ni više.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here