Na pomolu izmjene pravila u NFL ligi

Vlasnici 32 NFL kluba na popisu imaju izmjene četiri pravila za nadolazeću sezonu o kojima će raspravljati i glasati na narednim sastancima. Osim pravila, u NFL ligi aktuelna je i diskusija o salary cap-u, iznosu novca koji tim može potrošiti na plaće igrača, čiji je rast nakon sedam godina zaustavljen zbog posljedica pandemije koronavirusa koja je obilježila prethodnu sezonu

63
ORCHARD PARK, NY - SEPTEMBER 16: Detail view of a hand set to hike a football during warm ups for the game between the Buffalo Bills and the Los Angeles Chargers at New Era Field on September 16, 2018 in Orchard Park, New York. Los Angeles defeats Buffalo 31-20. (Photo by Brett Carlsen/Getty Images) *** Local Caption ***

Bliži se godišnji sastanak vlasnika NFL klubova, a ove godine dosta je stvari na popisu za razmatranje. Uglavnom se na sastanku glasa o svim novim izmjenama pravila koje će se napraviti za nadolazeću sezonu. Ako se vlasnici ne mogu dogovoriti oko novog  pravila, mogu glasati na proljetnom sastanku koji se održava u maju, ali se većina odluka o promjeni pravila usvoji na martovskom sastanku.

Moguća promjena aspketa igre

Prvo na spisku je glasanje o novom pravilu po kojem će se kazna za grubo dodavanje, faul u kojem odbrambeni igrač uspostavlja nedozvoljeni kontakt s bekom nakon što je ovaj dodao prema naprijed, moći preispitivati. Liga je posljednji put pokušala proširiti svoju upotrebu ponovljenog pregleda 2019. godine za pregled smetnji dodavanja.Taj je eksperiment trajao jednu sezonu. Razlog razmatranja upotrebe ponovljenog pregleda za grubo dodavanje može se naći u primjeru iz prošle sezone kada su igrali  Detroit Lions i Minnesota Vikings. Utakmica je bila nevažna za postsezonsku utrku, ali je uzrokovala značajan obrt. Naime, bek Vikinga, Kirk Cousins upozorio je na grubo dodavanje, te je kazna poništila zadnji go Minnesote i dala Vikingsima novi set napada, što je rezultiralo touchdownom koji se pokazao presudnim za rezultat utakmice.

NFL bi također mogao glasati o novom pravilu o odgađanju angažmana glavnog trenera do Super Bowla. Novo pravilo predložili su Buffalo Bills i prema Albertu Breeru iz Sports Illustrated, ovim pravilom angažiranje glavnih trenera kao i drugog osoblja bilo bi odgođeno, dok bi intervjui bili mogući nakon konferencijskih utakmica prvenstva krajem januara.Ukoliko se ovo pravilo prihvati predstavljat će veliku promjenu u NFL ligi. Trenutno timovi smiju započeti razgovore s kandidatima za slobodna mjesta za glavne trenere odmah nakon zaključenja regularne sezone. Iako timovi u periodu konferencijskog prvenstva imaju više ograničenja što se tiče intervjua, većina timova finalizira izbor novih glavnih trenera, kao i drugog osoblja poput generalnog menadžera, prije nego što sezona uopće počne.

Ponovo je predložena i alternativa zadnjem udarcu.Treću godinu zaredom predlaže se varijacija ovog pravila. Prema ovom prijedlogu igrat će se uobičajena NFL razdoblja, međutim vrijeme neće teči  ako tim odluči u četvrtom periodu osvojiti 15 jardi (4.-i-15 igra) umjesto zadnjeg udarca. Ovo pravilo bi moglo dodati ozbiljno uzbuđenje u igru. Naprimjer, tim koji u četvrtoj četvrtini zaostaje za 15 bodova, a preostalo je još pet sekundi, imat će veće šanse za pobjedu prema novom pravilu. Recimo da tim zaostaje 30-15 s preostalih pet sekundi i postiže touchdown s preostalom sekundom što smanjuje vodstvo na 30-23. Sa preostalom sekundom na satu, mogli bi pokrenuti alternativu za zadnji udarac, a budući da vrijeme neće proteći u igri, mogli bi pokrenuti drugu igru ​​ako bi pretvorili 4.-i-15. Umjesto da pokušaju naporaviti zadnji udarac, timovi će imati mogućnost pokušaja pretvoriti igru ​​4.-i-15 iz vlastite crte od 25 metara. Ako dobiju 15 jardi, dobijaju prvi pad i zadržavaju posjed lopte. Ako ne dobiju 15 metara, drugi tim preuzet će posjed gdje god je igra završila.

Predložena su i dva načina promjena igranja produžetaka.Prvi je prijedlog prilično jednostavan i po njemu tim koji prvi zabije go pobijedio je u igri. Drugi prijedlog za produžetke je pravilo “uoči i odaberi” koje će bacanju novčića onemogućiti uticaj na produžetke. Prema ovom prijedlogu, jedan bi tim odabrao liniju stadiona odakle započinju produžeci, a drugi tim bi birao želi li igrati napad ili odbranu. Naprimjer, ako Chiefsi i Buccaneersi igraju produžetke i Chiefsi pobjede u bacanje novčića, izabrali bi bilo koju liniju terena. Kad bi odabrali liniju od 10 jardi (90 metara od završne zone), Buccaneersi bi mogli birati žele li igrati napad ili obranu.

Saznat ćemo šta će vlasnici odlučiti krajem mjeseca na sastanku koji može potencijalno promijeniti aspekte igre ove jeseni i kasnije,a da bi prijedlog postao pravilo, 24 od 32 vlasnika NFL-a morat će glasati za njeg.

Otpust veterana radi uštede

Osim novih pravila u NFL ligi se diskutuje i o salary cap, iznosu novca koji tim može potrošiti na plaće igrača,koje će biti u rasponu između 180 i 198 miliona dolara iz sezone dominirane pandemijom koja je završena na vrijeme, ali je ligu svejedno koštala milijarde dolara prihoda.Tračak dobrih vijesti za timove stigao je kada se donja granica popela na 180 miliona dolara nakon početnog dogovora između Lige i sindikata igrača da neće biti niža od 175 miliona dolara. Viša je brojka izglednija, a čini se da jednostavna ekonomija čini sve, te je sigurno da će završiti sedmogodišnji rast ograničenja plaća od najmanje 10 miliona dolara po sezoni.

Paket bi u najboljem slučaju mogao biti problem za nekoliko timova koji trenutno prelaze iznos od 180 miliona dolara, uključujući dvostrukog AFC prvaka Kansas City Chiefsa.Također je potencijalni problem za Dallas Cowboyse ako ne uspiju postići dugoročni ugovor s kvoterbekom Dakom Prescottom, što bi dovelo do toga da će njegov dodatni iznos s drugom franšiznom oznakom doseći iznos od 37 miliona dolara nakon što je prošle godine iznosio oko 31 milion dolara.

Dallas je treći među klubovima sa značajnim iznosom koji prelazi granicu sa iznosom od  25,4 miliona dolara. Samo Cleveland sa 30,4 miliona dolara i New York Jets sa 26,7 miliona dolara prelaze gornju granicu prema podacima koje je objavio sindikat.

Čak i bez smanjenja gornje granice plaće za 2020. godinu, NFL timovi bit će u nezavidnom položaju. Na temelju povećanja iz godine u godinu, da stvari nisu promijenjene zbog pandemije koronavirusa, gornja granica za  2021. godinu približila bi se,ako ne i premašila 210 miliona dolara.Ako bi gornja granica završila na 185 miliona dolara, to je još uvijek 25 miliona dolara manje nego što bi timovi mogli potrošiti bez izgubljenih prihoda za 2020.godinu.

Jacksonville, Jets i New England imaju najviše prostora unutar granice. Jaguari će potrošiti negdje oko 80 miliona dolara za plaće, a mogli bi imati i relativno jeftinog beka ako Trevor Lawrence bude izabran za broj 1. Indianapolis također ima određenu fleksibilnost čak i nakon dodavanja Carsona Wentza u razmjenu s Philadelphiom i naknade od 25 miliona dolara koja dolazi s ukupnim izborom br. 2 iz nacrta za 2016. godinu.

Saintsi imaju najveći višak od 69,5 miliona dolara, iako bi moguće penzionisanje Drewa Breesa uz još nekoliko veterana moglo osigurati dodatnu uštedu. Ovo bi mogla  biti dobra ilustracija problema za koji se očekuje da će se odigrati širom lige, a stručnjaci za salary cap predviđaju široko puštanje visoko plaćenih veterana. To se već događa do neke mjere.Iako su Houston i odbrambena zvijezda JJ Watt rekli da je njegovo puštanje zajednička odluka, to bi se moglo dogoditi bez obzira na odluku 32-godišnjaka. Atlanta je sačuvala gotovo 11 miliona dolara oslobađanjem Richarda Allena i odbrambenog igrača Allena Baileyja. Slični potezi mogu se očekivati i u narednom periodu, čak i prije nego što se zvanično objavi iznos salary cap-a.

Kada je u pitanju oznaka franšize, od 14 igrača koji su prošle godine dobili oznaku, samo su dvojica potpisala dugoročne ugovore.S obzirom na kontinuiranu finansijsku neizvjesnost u NFL-u – vlasnici još uvijek ne znaju hoće li imati pune stadione 2021. godine – oznaka franšize  za igrače bi mogla postati most prema izvjesnijoj budućnosti, baš kao što se činilo i prošle sezone.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here