Cijene nafte blago pale nakon sedam sedmica rasta

Rast cijena zakočile su, pak, procjene da će uzlazni trend potaknuti američke proizvođače na povećanje proizvodnje, što bi na kraju moglo pritisnuti cijene, poručili su analitičari investicijske banke JP Morgan. Po njihovoj procjeni, američka proizvodnja u ovoj godini u prosjeku će iznositi 11,36 miliona barela dnevno, u odnosu na 11,32 miliona barela dnevno u 2020. godini

21
Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice blago pale, nakon sedam sedmica rasta, pa su skliznule s najviših razina u posljednjih 13 mjeseci.
Cijena barela na londonskom tržištu je oslabila 0,2 posto, na 69,22 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 65,61 dolar. Na samom početku prošle sedmice cijene nafte su dosegnule nove najviše razine od januara prošle godine, pa se činilo da će se trend rasta cijena nastaviti i dalje.

Tim više što je podršku cijenama pružio američki Kongres koji je prihvatio dugo očekivani paket novih fiskalnih poticaja ekonomiji u iznosu od 1.900 milijardi dolara.

„Potražnja za rizičnijom imovinom, kao što je nafta, podržana je novim paketom poticaja američkoj privredi, kao i gotovo svakodnevnim optimističnim vijestima o cijepljenju protiv covida-19”, kazao je Jim Ritterbusch, predsjednik Ritterbusch and Associates.

Fiskalni i monetarni poticaji te ubrzanje procesa cijepljenja u mnogim zemljama podržavaju nadu da bi se uskoro život mogao normalizirati, što bi vodilo ubrzanju oporavka ekonomija od koronakrize, a time i potražnje za naftom. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognozira snažniji oporavak potražnje u ovoj godini, posebice u drugoj polovini godine, nakon što je nedavno zajedno sa skupinom saveznika odlučila zadržati proizvodnju u aprilu na gotovo istim razinama kao i dosad.

OPEC i njegovi saveznici već duže vrijeme koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 milijuna barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Procjena da bi oporavak u drugoj polovini godine trebao biti snažniji nego što se očekivalo implicira da su izgledi za globalno ekonomiju, a time i za potražnju za naftom, blizu prevladavanja problema povezanih sa covidom”, naveli su analitičari PVM-a u osvrtu na situaciju na tržištu.

Podršku cijenama pružio je i veliki pad američkih zaliha benzina u prošloj sedmici, za 11,9 miliona barela, dok su analitičari očekivali znatno blaži pad, za 3,5 miliona barela. Zalihe sirove nafte porasle su pak za 13,8 miliona barela, znatno više nego što se očekivalo jer naftna industrija i dalje osjeća posljedice zimske oluje koja je sredinom februara zaustavila preradu i proizvodnju u Teksasu.

Rast cijena zakočile su, pak, procjene da će uzlazni trend potaknuti američke proizvođače na povećanje proizvodnje, što bi na kraju moglo pritisnuti cijene, poručili su analitičari investicijske banke JP Morgan. Po njihovoj procjeni, američka proizvodnja u ovoj godini u prosjeku će iznositi 11,36 miliona barela dnevno, u odnosu na 11,32 miliona barela dnevno u 2020. godini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here