Njemačkom Brilliantu odobreno preuzimanje kupreškog Dolomita

Vlada Livanjskog kantona je donijela  odluku o odobrenju prenosa vlasničkog udjela njemačkoj kompaniji

97

Predsjednik Vlade  Livanjskog kantona Ivan Vukadin i ministrica privrede Dijana Puzigaća održali su sastanak sa predstavnicima njemačke kompanije Brilliant 3221 GmbH.

Njemački  Brilliant 3221 GmbH zaključio je ugovor o prenosu 100 posto vlasničkog udjela od privrednog društva Dolomit Kupres, kompanije koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena, a Vlada Livanjskog kantona je donijela  odluku o odobrenju prenosa vlasničkog udjela njemačkoj kompaniji.

Jan Wever, direktor firme Brilliant 3221 GmbH upoznao je predsjednika Vlade i resornu ministricu o postojećem stanju i planiranim budućim ulaganjima njihove kompanije u kamenolom i prateće pogone za preradu i proizvodnju finalnih proizvoda na području općine Kupres.

Analizom i mjerenjima geološkog sastava samog terena utvrđen je veoma kvalitetan materijal i njegov kvantitet, što daje temelj za budući razvoj. Cilj kompanije Brilliant 3221 GmbH u tekućoj godini je aktivacija poslovanja i proizvodnje, a u narednih pet godina namjera je investirati iznos od 10 do 15 miliona eura i daljnje širenje firme s naglaskom na dodatna ispitivanja i mjerenja terena na području općine Kupres.

Što se tiče radnih mjesta, plan je zaposliti oko 50 radnika s lokalnog područja, a istaknuta je i neizbježna saradnja s lokalnim kooperantima i firmama s područja Livanjskog kantona.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here