Svjetske cijene hrane skočile za 26,5 posto

Cijene hrane nastavile su rasti deveti mjesec zaredom, dostižući najviši nivo od jula 2014. godine

19

Svjetske cijene hrane nastavile su rasti u februaru deveti mjesec zaredom, dostižući najviši nivo od jula 2014. godine, predvođene poskupljenjem šećera i biljnih ulja, saopštila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu u poljoprivredu (FAO).

Februarski FAO indeks cijena prehrambenih proizvoda, koji prati mjesečno kretanje globalnih cijena žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera, iznosio je u prosjeku 116 poena, što je za 2,4 posto više u odnosu na januar. U poređenju sa februarom 2020. godine, svjetske cijene hrane skočile su za 26,5 posto.

Cijena šećera od januara je porasla za 6,4 posto, pošto su pad proizvodnje u vodećim zemljama proizvođačima i snažna uvozna potražnja u Aziji dodatno podgrijali bojazan od potencijalnog manjka ponude. Očekivani oporavak proizvodnje na Tajlandu i bolji rod šećerne trske u Indiji, ograničili su veći rast cijene te namirnice.

Biljna ulja su u februaru poskupjela za 6,2 posto, dostigavši najviši nivo od aprila 2012. godine. Skok cijena su zabilježile sve vrste biljnih ulja – palmino, sojino, repicino i suncokretovo.

Cijene mliječnih proizvoda su povećane za 1,7 posto na mjesečnom nivou, najviše zbog rasta međunarodnih izvozih kotacija putera, uslijed velikog kineskog uvoza i ograničenih isporuka iz zapadne Evrope. S druge strane, sr je pojeftinio, dijelom i zbog visokih zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama.

Žitarice su u februaru u prosjeku bile skuplje za 1,2 posto nego u januaru. Cijene prosa su za mjesec dana skočile 17,4 posto, pod uticajem konstantno snažne potražnje iz Kine. Međunarodne cijene kukuruza, pšenice i riže su uglavnom bile stabilne ili su neznato ojačale.

Najmanje je u februaru u FAO korpi prehrambenih proizvoda poskupjelo meso, za 0,6 procenata, uglavnom zbog nešto manjih isporuka govedine i ovčetine iz glavnih proizvodnih regiona. Nasuprot tome, cijene svinjskog mesa su pale, jer je Kina smanjila kupovine uslijed visokih zaliha, kao i zbog porasta broja neprodatih svinja u Njemačkoj, izazvanog produženjem zabrane izvoza na azijska tržišta.

FAO je također objavio da je svjetski rod žitarica u 2020. na putu da zabilježi godišnji rekord, dodajući da preliminarni pokazatelji ukazuju na dalji rast proizvodnje u ovoj godini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here