SAD uvodi carine na aluminij iz 18 zemalja, među kojima nije BiH

Američko Ministarstvo trgovine potvrdilo je uvođenje antidampinških carina u rasponu od 4,83 do 242,8 posto na uvoz aluminijskog lima

41
background metallic pipes, corners, types

Američko Ministarstvo trgovine potvrdilo je uvođenje antidampinških carina u rasponu od 4,83 do 242,8 posto na uvoz aluminijskog lima iz 18 zemalja svijeta – Njemačke, Italije, Španije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Rumunije, Grčke, Turske, Indije, Južne Koreje, Tajvana, Indonezije, Egipta, Omana, Južne Afrike i Bahreina.

Kabinet bivšeg amričkog predsjednika Donalda Trumpa u martu prošle godine pokrenuo je istragu o dampingu aluminijskog lima, a u oktobru preliminarno odlučio uvesti carine na uvoz navednih zemalja, da bi Ministarstvo trgovine jučer konačnom odlukom potvrdilo uvođenje carina.

Najveće carine uvedene su Njemačkoj, u rasponu od 49,4 do 242,8 posto, i neznatno su snižene u poređenju s oktobarskom odlukom. Njemačka je na prvom mjestu u 18-članoj grupi po vrijednosti izvoza aluminija u SAD, od 286,6 miliona dolara godišnje.

Na drugom mjestu po vrijednosti izvoza u SAD, od 241,2 miliona dolara, je Bahrein, kojem su uvedene antidampinške carine od 4,83 posto i antisubvencijske carine od 6,44 posto.

Carine na uvoz aluminija iz Hrvatske iznosit će 3,19 posto i blago su snižene u odnosu na  preliminarnu odluku prema kojoj su trebale iznositi 3,22 posto.

Najniže carine plaćat će se na uvoz iz Turske – 2,02 posto.

Nameti se nadovezuju na 10-postotne carine koje je Trumpov kabinet uveo na temelju zakona o nacionalnoj sigurnosti, podsjeća Reuters.

Inače, konačna odluka o carinama donesena je samo nekoliko sati nakon što je Senat potvrdio izbor Gine Raimondo za novu američku ministricu trgovine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here