Vlada KS najavila tužbe protiv odgovornih za propast GRAS-a

Vlada KS zadužila Ured za borbu protiv korupcije i Budžetski inspektorat da u roku od 30 dana pripreme informaciju o neplaćanju obaveza GRAS-a

27

Vlada Kantona Sarajevo zadužila je Ured za borbu protiv korupcije i Budžetski inspektorat Ministarstva finansija da u roku od 30 dana pripreme informaciju o neplaćanju obaveza preduzeća GRAS – poreza na dodanu vrijednost u periodu 2011.-2018. godina, poreza i doprinosa na plate u periodu 2009.-2016. te obaveze po tužbama radnika GRAS-a u periodu 2000.-2016. godina.

“Očekujemo da će jedinstvena informacija koju pripremi Ured rezultirati krivičnim tužbama protiv odgovornih. Bez obzira na blokadu računa preduzeća GRAS, Vlada KS osigurat će građanima redovan gradski prijevoz”, poručeno je iz Vlade KS nakon današnjeg sastanka kantonalnog premijera Edina Forte, ministra saobraćaja Adnana Štete te predstavnika Ureda sa čelnicima GRAS-a, čiji je račun blokiran na iznos od 6,2 miliona KM po osnovu dospjelih tužbi radnika

“Sporazum o rješavanju problema u poslovanju preduzeća GRAS, Vlada  je potpisala u oktobru prošle godine i u potpunosti ga je ispoštovala. Međutim, to nije učinilo preduzeće GRAS, koje je bilo drugi potpisnik”, navodi se u Vladinom saopćenju, uz napomenu da je na današnjem sastanku “posebno ukazano na ogromne propuste u poslovanju GRAS-a”, zbog čega će se, prema riječima ministra Štete, pokrenuti brojne krivične prijave kako bi odgovarali svi oni koji su za to krivi.

“Spomenutim sporzaumom, Uprava i Sindikat GRAS-a obavezali su se pristati na bezuslovno provođenje restrukturiranja preduzeća, kroz smanjenje broja zaposlenih i usvajanje optimalne organizacione strukture, u skladu s preporukama studija o restrukturiranju preduzeća”, napomenuo je Šteta.

Dug GRAS-a prema Upravi za indirektno oporezivanje iznosi 33 miliona KM, prema Poreznoj upravi FBiH 92 miliona KM, ne računajući iznos kamata u još tolikom iznosu. Dug prema radnicima koji su tužili preduzeće iznose više od 50 miliona KM.

Prema informacijama koje je iznio vršilac dužnosti direktora GRAS-a Senad Mujagić, advokat radnika nije podržao zahtjev Uprave za odgodu blokade računa, zbog koje je “nemoguće isplatiti radnicima redovne plate i obaveze prema dobavljačima poput Elektrodistribucije”.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here