EK predlaže produženje uredbe o roamingu za daljnjih deset godina

To znači da ako korisnici imaju 4G, a sve više i 5G kao dio pretplate, ne bi trebali imati niže mrežne brzine u roamingu, gdje god su te mreže dostupne.

14
Evropska komisija je u srijedu predložila produženje uredbe kojom je ukinut roaming za sljedećih deset godina.
Sadašnja uredba, kojom je ukinuta naknada za roaming unutar EU-a i Evropskog ekonomskog prostora ističe 2022. godine. Sada se predlaže da se to produži do 2032. godine. Osim toga, nova uredba osigurat će potrošačima pravo na kvalitetu i brzinu veze svoje mobilne mreže u inozemstvu kao kod kuće, gdje su dostupne ekvivalentne mreže. Nova pravila osigurat će i efikasan pristup hitnim službama.

Prema istraživanja Eurobarometra, 33 posto osoba koje su putovali u EU žalilo se na smanjenu brzinu mobilnog interneta kada su u inozemstvu u odnosu na brzinu koju imaju kod kuće.

Prema novom prijedlogu to se ne bi smjelo više događati. To znači da ako korisnici imaju 4G, a sve više i 5G kao dio pretplate, ne bi trebali imati niže mrežne brzine u roamingu, gdje god su te mreže dostupne.

Komisija se odlučila za novu uredbu jer smatra da još nisu sazreli uvjeti da to samo tržište regulira. Naknade za roaming su ukinute 15. jula 2017. godine. Korištenje podatkovnog roaminga povećano je 17 puta u ljeto 2019. godine u odnosu na ljeto godinu dana prije ukidanja roaminga.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here