Pripreme za izgradnju dionica autoputa u FBiH vrijednih oko 2,3 milijarde KM

Osim osiguranja sredstava preko kreditnih linija, Autoceste Federacije BiH provede i aktivnosti na osiguranju bespovratnih grant sredstava za sve dionice čija se izgradnja finansira iz sredstava EBRD-a i EIB-

28

Na području  Federacije BiH u toku je priprema aktivnosti za početak realizacije infrastrukturnih projekata vrijednih oko 2,3 milijardi KM.

Riječ je gradnji dionica na koridoru 5c, i to: Medakovo – Ozimice, Ozimice – Poprikuše, Ovčari – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug. Kako navode iz Autocesta Federacije BiH, ovo preduzeće pokrenulo je aktivnosti za osiguranje kreditnih sredstava za navedene dionice.

“Pokrenuta je inicijativa za zaduženje kod EIB-a u visini od 340 miliona eura za izgradnju dionice Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše. Također, EBRD i EIB dostavili su pismo namjere o spremnosti za učestvovanje u finansiranju projekta izgradnje dionice autoceste od Ovčara do Mostara sjever (34 km) s potencijalnim iznosom kredita do 600 miliona eura”, naveli su iz Autocesta Federacije BiH.

Dalje ističu kako je EBRD dostavio mandatno pismo za sufinansiranje izgradnje dionice autoceste Mostar sjever – Mostar jug (15 kilometara). Na cijeloj dionici od Ovčara do petlje Mostar jug gradit će se 10 mostova, 12 tunela i dvije petlje. Najsloženiji građevinski pothvat na ovoj dionici je tunel Prenj. Dužina tunela, po idejnom projektu, iznosi 10,165 kilometara, što ga čini najdužim tunelom u regiji.

“Aktivnosti oko osiguranja navedenih kreditnih linija su u toku, naglasili su uz JP-a Autoceste Federacije BiH. Valja napomenuti i kako je u toku provođenje natječajnih procedura za dionice: Putnikovo brdo – Medakovo, Nemila – Vranduk, Kvanj – Buna i Mostar jug – Kvanj procijenjene vrijednosti radova i nadzora oko 536 miliona KM. Iz Autocesta Federacije BiH podsjećaju kako se paralelno s ovim aktivnostima provode i radnje na postizanju učinkovitosti kreditnih linija: EBRD 60 miliona eura (Putnikovo brdo – Medakovo), EIB 100 milijuna eura (tunel Kvanj – Buna) i EIB 140 miliona eura (Tarčin – Ivan i Poprikuše – Nemila)”, naveli su.

Osim osiguranja sredstava preko kreditnih linija, Autoceste Federacije BiH provede i aktivnosti na osiguranju bespovratnih grant sredstava za sve dionice čija se izgradnja finansira iz sredstava EBRD-a i EIB-a.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here