Inflacija u EU ubrzala u januaru

Na niovu EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u januaru je iznosila 1,2 posto

24

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji u januaru je znatno ubrzala, a u eurozoni potrošačke cijene porasle su na godišnjem niovu prvi put od prošlogodišnjeg jula, pokazao je današnji izvještaj evropskog statističkog ureda Eurostat.

Na niovu EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u januaru je iznosila 1,2 posto, nakon 0,3 procenta u decembru. U istom mjesecu  2020. godine, inflacija u EU iznosila je 1,7 posto.

U eurozoni je godišnja stopa inflacije u januaru iznosila -0,9 posto, nakon negativnih 0,3 posto u decembru, kada je peti mjesec zaredom bila u negativnom području.

U prošlogodišnjem januaru, ona je iznosila 1,4 posto. U eurozoni najviše poskupila svježa hrana – za dva posto u odnosu na prošlogodišnji januar, dok su cijene energenata pale za 4,2 posto.

U 20 zemalja EU potrošačke cijene porasle su u poređenju sa januarom 2020. godine, dok su u šest zemalja bile niže u odnosu na godinu ranije. Najviše su porasle potrošačke cijene u Poljskoj – za 3,6 posto, koju slijede Mađarska i Češka s rastom cijena od 2,9 odnosno 2,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najveći pad cijena na godišnjem nivou ponovo je imala Grčka – 2,4 posto. Slijede Slovenija i Kipar, s padom cijena za 0,9 odnosno 0,8 posto. Pad cijena blaži od jedan posto imale su i Latvija, Bugarska i Irska – za 0,5 odnosno 0,4 i 0,1 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here