Upozoravajući signal: Rastu prinosi na američke obveznice

Sve dok su kamate nula i prinosi na obveznice izuzetno niski, tako visoke valuacije nisu ni previše problematične, ali kad se slika na tržištima obveznica počne mijenjati - a to se događa sada - to bi mogao biti znak panike na zalihama tržišta.

35
Prinos do dospijeća 10-godišnje američke obveznice dosegnuo je nivo od 1,34 posto.
Analitičari Nomure procjenjuju da bi rast iznad granice od 1,50 posto mogao izazvati pad od osam posto na tržištu dionica. Citi također vidi značajnu vjerovatnost korekcije od 10 posto ako obveznice budu i dalje sve atraktivnije.

Nakon marta prošle godine, investitori su svoju štednju ambiciozno počeli premještati u rizična ulaganja, jer im ni obveznice, a kamoli bankovni depoziti, više nisu donosile povrat. Iako su kvartalni poslovni rezultati u SAD-u ohrabrujući (dobit je u prosjeku bila 17 posto veća od očekivane), dionice u indeksu S&P 500 i dalje kotiraju s optimističnom valuacijom od 22,2 puta većom od očekivane dobiti, znatno iznad dugoročnog prosjeka (15, 3). Osim toga, to su najviše valuacije u posljednje dvije decenije.

Sve dok su kamate nula i prinosi na obveznice izuzetno niski, tako visoke valuacije nisu ni previše problematične, ali kad se slika na tržištima obveznica počne mijenjati – a to se događa sada – to bi mogao biti znak panike na zalihama tržišta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here