Kineski je postao službeni jezik Svjetske turističke organizacije

UNWTO je najuticajnija svjetska međuvladina međunarodna turistička organizacija, koja trenutno ima 159 zemalja članica, a sjedište joj je u Madridu u Španiji

10
Prema vijestima s web stranice Ministarstva kulture i turizma od 20. februara, nedavno su Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) i španska vlada službeno objavile da je od 25. januara 2021. kineski službeno postao službeni jezik UNWTO-a.
U tu svrhu UNWTO je posebno izradio video u vezi s glavnim tajnikom Zurabom Pololikašvilijem kako bi mu izrazio čestitke.

UNWTO je najuticajnija svjetska međuvladina međunarodna turistička organizacija, koja trenutno ima 159 zemalja članica, a sjedište joj je u Madridu u Španiji, a Španija je depozitar. Kina se pridružila organizaciji 1983. godine. U novembru 2007., na 17. zasjedanju Generalne skupštine UNWTO-a, Kina je predložila da se kineski jezik uključi kao službeni jezik organizacije.

Generalna skupština usvojila je kineski prijedlog i donijela amandman na članak 38. “Ustava Svjetske turističke organizacije”, odnosno “Službeni jezici organizacije su arapski, kineski, engleski, francuski, ruski i španski”. Prema statutu UNWTO-a, nakon što generalnu skupštinu usvoji amandman, više od dvije trećine država članica mora dovršiti postupke odobrenja prije nego što on stupi na snagu. Od usvajanja izmjene i dopune 2007. godine, Kina je u saradnji s UNWTO-om napravila puno posla kako bi promovirala države članice da što prije ispune postupke odobravanja i što je brže moguće da kineski službeni jezik UNWTO-a stupi na snagu. U januaru 2021. godine 106 zemalja odobrilo je izmjenu, koja udovoljava zakonskom broju, i dopuna formalno stupa na snagu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here