Dodik i Erdoğan u martu potpisuju sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd

O nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoputa danas su razgovarali državni ministar komunikacija i transporta Vojin Mitrović i ambasador Turske u BiH Haldun Koç

25

Sporazum Vijeća ministara BiH i Vlade Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima, kojim će biti obuhvaćen i projekt izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, 16. marta u Ankari potpisat će predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan, saopšteno je danas iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

O nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd danas su u Sarajevu razgovarali državni ministar komunikacija i transporta Vojin Mitrović i ambasador Turske u BiH Haldun Koç.

Tom prilikom, Koç je potcrtao da Turska i dalje u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekat izgradnje autoputa i brze saobraćajnice koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije, “što dokazuje i najavljeno potpisivanje sporazuma Dodika i Erdogana”.

Mitrović je istaknuo da je izgradnja autoputa veoma značajna, kako za odnose između BiH, Srbije i Turske, tako i za bolju povezanost i privredni razvoj cijelog regiona.

Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da se ubrzano radi na izgradnji dionice autoputa od Kuzmina do Bijeljine, Mitrović je naglasio da će Ministarstvo nastojati da ukloni sve administrativne prepreke kako bi počela i gradnja autoputa od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze saobraćajnice od Sarajeva do Višegrada i graničnog prelaza sa Srbijom.

Sagovornici su razgovarali i o Koridoru Vc, mogućnosti što skorijeg potpisivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara i Vlade Turske, kao i memoranduma o razumijevanju između Direkcije za civilnu avijaciju BiH i Generalne direkcije za civilnu avijaciju Turske, navedeno je u saopštenju.

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here