Švicarski ambasador posjetio Centralnu banku BiH

Ambasador Hunn ukazao na činjenicu da je Centralna banka BiH već počela s korištenjem tehničke pomoći u 2021. godini, što je čini najuspješnijim korisnikom tehničke pomoći u BCC programu

30

Novoimenovani ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn posjetio je danas Centralnu banku BiH. U nastupnu posjetu primio ga je guverner Senad Softić, koji je tom prilikom iskazao zahvalnost za napore koje je uložila Švicarska u ekonomski i socijalni razvoj BiH, te naglasio da Centralna banka već godinama gradi izuzetno kvalitetne odnose sa švicarskom Vladom i njenim finansijskim institucijama.

Hunn je ukazao na činjenicu da je Centralna banka već počela s korištenjem tehničke pomoći u 2021. godini, što je čini najuspješnijom centralnom bankom korisnicom tehničke pomoći u BCC programu.

“Iznimno cijenim brzu reakciju i podršku SECO u ovim izazovnim vremenima. Zahvaljujući posvećenosti švicarskog partnera, ali i  intenzivnim naporima osoblja Centralne banke, projekt se odvija u kontinuitetu“, zaključio je Softić, koji je Hunna informisao o najnovijim makroekonomskim pokazateljima za Bosnu i Hercegovinu te aktivnostima koje je Centralna banka poduzela tokom perioda pandemije s ciljem očuvanja monetarne i stabilnosti finansijskog sistema.

Hunn je istaknuo opredijeljenost njegove države za nastavkom saradnje u okviru  partnerstva  i  strategije podrške  Švicarske Bosni i Hercegovini.

“U okviru partnerstva i strategije podrške Švicarske Bosni i Hercegovini odvija se izuzetno uspješna saradnja sa Centralnom bankom, posebno kroz Program bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka (BCC), koji se realizuje uz intenzivne konsultacije sa Švicarskim sekretarijatom za ekonomske poslove (SECO) i Institutom za međunarodne studije iz Ženeve. Tokom 2020. godine, ova saradnja se odvijala u virtuelnom formatu, kroz intenzivne konsultacije i edukativne aktivnosti, u skladu s potrebama Centralne banke. Nakon uspješno provedene prve faze Programa od 2014. do 2017. godine, u toku je druga faza, odnosno nastavak programa do 2022. godine. Područja podrške su monetarna politika, konkretnije, istraživanje i unapređenje procesa upravljanja deviznim rezervama, statistika, upravljanje ljudskim resursima i okvir operativnog rizika, uključujući unapređenje planova za kontinuitet poslovanja”, saopćeno je iz Centralne banke.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here