Adriatic Metals dobio dozvolu za eksploataciju ruda u Varešu

Istraživanja pokazala da se radi o kvalitetnom i ekonomski isplativom rudnom tijelu

28

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić uručio je rješenje za površinsku eksploataciju i preradu olova, cinka i barita generalnom direktoru kompanije Adriatic Metals PLC Paolu Croninu i izvršnom direktoru kompanije Eastern Mining Adnanu Teletoviću.

Džindić je podsjetio da je delegacija Vlade FBiH krajem prošle godine posjetila lokaciju u Varešu gdje su obećali direktoru i vlasnicima da će dokumentacija biti sačinjena u zadanim rokovima i ciljevima.

– I prije nego što su ti rokovi po zakonu istekli, danas smo izdali to rješenje i poželjnom stranom investitoru omogućili da počne s radom na lokalitetu u Varešu – istakao je ministar.

Dodao je da je to pozitivan primjer kako se zajedno sa investitorom može doći do ubrzanog postupka izdavanja svih potrebnih dokumenata.

Cronin je zahvalio na uručenju rješenja za koje smatra da predstavlja važnu prekretnicu, ne samo za njihovu kompaniju, već i za rudarstvo u BiH.

Istakao je da su za manje od dvije godine sačinili detaljne planove o istraživanju, okolišu i eksploataciji, kao i pogon koji će stvoriti značajan projekt u Varešu od kojeg će svi imati koristi.

Teletović je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da su njihova istraživanja pokazala da se radi o kvalitetnom i ekonomski isplativom rudnom tijelu i da će se uložena sredstva vratiti, a dioničarima donijeti i dobit.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here