Čelnici Goražda i BPK najavili odmrzavanje investicije od 12 miliona KM

Premijerka BPK Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović razgovarali su sa Adnanom Efendićem, članom Odbora za promet i komunikacije u Parlamentu FBiH i Behrudinom Stroilom, vodećim inženjerom za objekte u JP Ceste FBiH

27

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović razgovarali su sa Adnanom Efendićem, članom Odbora za promet i komunikacije u Parlamentu FBiH i Behrudinom Stroilom, vodećim inženjerom za objekte u JP Ceste FBiH o finaliziranju imovinsko-pravnih odnosa na objektu “Most + kružni tok“ te izgradnji obilaznice Goražda, investicije od 12 miliona KM.

“Investitor još nije uveo izvođače na dijelu gradilišta koji se zove Kružni tok zbog neriješene samo jedne parcele. Danas smo sa gradonačelnikom i premijerkom dogovorili da ćemo se potruditi da što hitnije riješimo i ovaj problem kako ne bismo dolazili u pravni spor. Na dodatnom sastanku kod gradonačelnika pokušat ćemo definisati naše naredne korake da problema više ne bude“, kazao je Stroil.

Druga tema razgovora bila je izgradnja obilaznice, a predstavnici Cesta FBiH ponovo su kao najbolje moguće rješenje istaknuli nastavak stare obilaznice do Hubjera i izgradnju novog mosta.

“Ta sredstva su obezbijeđena, ali su zakočena zbog neizvođenja urbanističke dozvole i žalbe građana prema Cestama FBiH i time smo pokazali da nismo baš partneri u ovom dijelu. Dogovorili smo da premijerka i gradonačelnik uzmu više učešća u razgovoru sa ljudima da se taj projekt obnovi i da krenemo u izgradnju. Procijenjena vrijednost je 12 miliona KM i šteta je ne izbaciti saobraćaj  izvan grada i ne iskoristiti investiciju koja je očigledno moguća“, kazao je Stroil.

Efendić je upozorio kantonalne i gradske zvaničnike da bi investicijska sredstva namijenjena ovom kantonu u Goraždu, ako se ne riješe imovinsko-pravni problemi, mogla biti preusmjerena na drugu stranu, u projekte koji su spremni za realizaciju. On je kazao da se pred Parlamentom FBiH nalazi usvajanje Strategije upravljanja projektima od strane, između ostalog i JP Ceste FBiH, te da bi projekti o kojima je danas razgovarano bili uvršteni u strategiju i finansirani potrebno je da se stvore pretpostavke za njihovu implementaciju, kako se ne bi izgubila ova sredstva.

“S tim u vezi, obavili smo sastanak sa premijerkom i gradonačelnikom i usaglasili da će oni sa svoje strane poduzeti sve aktivnosti s ciljem rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a da ćemo mi kao Parlament podržati sve projekte koji budu spremni za implementaciju. Iz  direkcije Cesta smo dobili obećanje da će oni biti realizirani i da ćemo imati investiciju od oko 12 miliona u Bosanskopodrinjskom kantonu“, kazao je Efendić.

Spremnost na saradnju u interesu svih građana pokazali su i najviši kantonalni i gradski zvaničnici.

“Usaglasili smo se da nam je jako bitno da se nastavi ulaganje u infrastrukturne projekte na području Kantona i Grada, da nam je ovo veoma značajna investicija i da ćemo uraditi sve što je u našoj nadležnosti i u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima da se ovaj projekt realizira, ali da ćemo također, u saradnji i razgovoru sa građanima Goražda i Bosanskopodrinjskog kantona, tražiti najbolja i najprihvatljivija rješenja za sve partnere u realizaciji ove investicije“, poručila je Obuća nakon sastanka.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here