Nasljednik Samsunga osuđen zbog korupcije

Lee Jae-yong proglašen krivim za pronevjere i davanje mita

43

Lee Jae-yong, potpredsjednik Samsung Electronicsa, najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona i računarskih čipova, osuđen je na dvoipogodišnju zatvorsku kaznu na ponovljenom suđenju za korupciju, javili su južnokorejski mediji.

Tom presudom, južnoskorejski tehnološki div ostao je bez osobe koja donosi glavne poslovne odluke, s obirom da Lee, kao nasljednik Samsunga, već izvjesno vrijeme vodi kompaniju nakon što je njegov otac pretrpio srčani udar i nakon toga umro u oktobru prošle godine.

Lee je proglašen krivim za pronevjere i davanje mita.

“Lee je aktivno davao mito i posredno od bivše južnokorejske predsjednice Park Geun-hye tražio da koristi svoje ovlasti kako bi se osigurao glatki prijenos vlasti na čelu poslovnog konglomerata”, navedeno je u sudskoj presudi.

Tužioci su tvrdili da je Samsung platio velike iznose novca kompanijama koje su bile u vlasništvu osobe bliske bivšoj predsjednici države. Lee je odmah nakon izricanja presude odveden u pritvor. On je ranije osuđen na pet godina zatvora za korpuciju, ali ta kazna iz 2017. je godinu kasnije pretvorena u uvjetnu. No, Vrhovni sud poništio je presudu i naredio novo suđenje.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here