Bečka berza slavi 250. rođendan

Bečku berzu osnovala je Maria Terezija 1771. godine

19
FILE PHOTO: The Vienna Stock Exchange (Wiener Boerse) logo is pictured at its office building in Vienna, Austria, November 20, 2017. REUTERS/Heinz-Peter Bader

Austrijski finansijski sektor ove godine bit će u znaku jubileja Bečke berze, koja će proslaviti 250. rođendan. Tim povodom ove godine će pozivati domaće i međunarodne ekonomske stručnjake na diskurs o inovacijama i promjenama u ekonomiji budućnosti.

Bečku berzu osnovala je Maria Terezija 1771. godine, zbog čega se ona ubraja u najstarije berzanske institucije u svijetu.

Godinu jubileja otvorio je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

“Marija Terezija je dovela progresivne umove u Beč, podstakla je privredni život i postavila kamen temeljac za berzu koja i danas ima značajnu ulogu. Preduzećima su sada potrebni hrabrost, sigurnost i kapital u prevazilaženju posljedica pandemije”, istakao je Van der Bellen.

Na Bečkoj berzi u početku se trgovalo obveznicama, mjenicama i devizama. Berzanski posrednici su bili zaduženi za glatko odvijanje trgovanja i dobijali su proviziju za posredovanje u poslovima.

Prvo dioničarsko društvo koje se vrednovalo na berzi 1818. godine bila je Austrijska nacionalna banka. Od maja 1991. godine uveden je austrijski berzanski indeks ATX, a trgovanje se od uvođenja elektronskog sistema XETRA 1999. godine odvija u potpunosti digitalno. Bečka berza je u međuvremenu sklopila ugovore o saradnji sa zemljama istočne i centralne Evrope i time započela i međunarodno poslovanje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here