Vjetroelektrana Podveležje proizvela prve količine električne energije

VE Podveležje instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark Elektroprivrede BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

20

Vjetroagregati na lokacijama 7 i 8 VE Podveležje, u toku funkcionalnog testiranja, proizveli su prve kilovat sate električne energije koja je plasirana u prenosnu mrežu.

Provedbom testiranja na prva dva vjetroagregata od ukupno 15 instaliranih na podveleškom platou, započela je završna faza ispitivanja funkcionalnosti vjetroagregata i proizvodnja električne energije na VE Podveležje.

Izvođač radova Konzorcij Siemens u narednom periodu sukcesivno će ispitivati funkcionalnost i preostalih agregata. Instaliran je i djelimično testiran Sistem nadzora i upravljanja (SCADA) VE Podveležje, koji predstavlja krovni sistem Vjetroparka i omogućava potpuni daljinski nadzor i upravljanje Vjetroparkom Podveležje iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom JP Elektroprivreda BiH lociranom u Sarajevu.

VE Podveležje instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark Elektroprivrede BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here