Prvo 3MT takmičenje u BiH: Najbolji studenti doktorskih studija osvojili 20.000 KM

Takmičenje 3MT pružilo je studentima mogućnost istraživanja kako bi razvili svoje akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine objašnjavajući svoja istraživanja publici koja nije iz njihove oblasti djelovanja. 

37

Proglašenjem pobjednika i dodjelom vrijednih novčanih nagrada na online svečanoj ceremoniji, završeno je prvo 3MT takmičenje u Bosni i Hercegovini, koje je okupilo 70 bh. studenata doktorskih studija sa eminentnih univerziteta iz 21 zemlje širom svijeta. 

Takmičenje je trajalo četiri mjeseca, a organizovala ga je Fondacija budućnosti u BiH, u saradnji sa Asocijacijom za napredak nauke i tehnologije, Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umjetnosti i Bosana fondacijom. Takmičari su imali zadatak da pripreme video – prezentaciju od tri minute.

O najboljim je odlučivao stručni žiri kojeg su činila 22 bh. stručnjaka, profesori sa svjetskih univerziteta, naučnici istraživači. Prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 3000 eura osvojio je Nudžeim Selimović sa Univerziteta u Cirihu. Drugo mjesto i 2000 eura pripalo je Almiru Aljoviću sa Ludvig Maksimilian univerziteta u Minhenu, a treće mjesto i 1000 eura osvojila je Emina Šunje koja svoj doktorski studij obavlja paralelno na univerzitetima u Antverpu i Sarajevu. Podijeljene su i utješne nagrade, pa su takmičari od 6 do 10 mjesta svojili po 200 eura, a od 11 do 18 po 100 eura. Ukupan novčani iznos podijeljen studentima je 20.000 KM.

Prezentacije takmičara posljednji mjesec bile su dostupne i na YouTube kanalu Fondacije budućnosti u BiH gdje je publika klikom na “like” mogla glasati i odabrati svog pobjednika.

Najviše “likeova” osvojila je Zerina Kurtović sa Karolinska instituta u Švedskoj.

Na svečanoj ceremoniji okupljenoj masi u ulozi gosta predavača obratio se profesor sa splitskog univerziteta Ivica Puljak, poznati naučnik, član tima koji je otkrio Higgsov bozon.

  • Ovaj projekat je svjetska razina, a razum, nauka i humanizam su temelji svijeta. Danas živimo u eri ubrzanja, a jedini način da preživimo je da se krećemo brzo kao rijeka. Nauka nam širi vidike i čini nas građanima svijeta – izjavio je Puljak i pozvao sve mlade ljude da budu naučnici, dijele znanje i konstantno istražuju.

Takmičenje 3MT pružilo je studentima mogućnost istraživanja kako bi razvili svoje akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine objašnjavajući svoja istraživanja publici koja nije iz njihove oblasti djelovanja.

  • Izuzetno smo ponosni što smo okupili ovoliki broj mladih bh. Istraživača i upoznali javnost sa njihovim radom. Nadamo se da će ovo takmičenje svima poslužiti kao inspiracija i pokazatelj da se nauka i trud uvijek isplate, i da Bosna i Hercegovina ima ogroman istraživački potencijal, sa kojim nažalost nismo dovoljno upoznati – izjavili su organizatori takmičenja.

Takmičenje je po prvi put organizovano u BiH i kreiralo je temelje za sljedeće korake ka promociji nauke i značaju naučnog istraživanja. Organizatori su najavili da će u toku 2021. biti upriličeno takmičenje za studente dodiplomskih i magistarskih studija, a 2022. godina je ponovo rezervisana za studente doktorskih studija.

Cijelu ceremoniju možete pogledati na ovom linku.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here