Općina Novi Grad finansijski podržala 31 početnika u biznisu

Radi o jednom od rijetkih programa, gdje nema  posebne konkursne procedure, dovoljno je da ispune uslove da registriraju obrt, predaju dokumentaciju i bit će uvršteni u listu za podršku Općine

39

Sa 31 novim samostalnim poduzetnikom danas je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao ugovore o sufinansiranju troškova njihovog poslovanja.

U prethodne tri godine, od kada se provodi podsticajna mjera sufinansiranja troškova samostalnih poduzetnika – početnika u biznisu, Općina Novi Grad Sarajevo sufinansirala je troškove poslovanja za više od 300 novih obrtnika, onih koji su se i u vremenu pandemije odlučili da registruju vlastitu djelatnost.

Posebno raduje činjenica da ni situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa nije obeshrabrila mlade ljude da pokrenu vlastiti biznis i sebi osiguraju radno mjesto. Takvih je u općini Novi Grad, iz godine u godinu sve više, a polovina njih, želi se baviti zanatskim, obrtničkim djelatnostima, od popravke bijele tehnike, kućnog namještaja, pružanja konsultantskih usluga u oblasti javnih nabavki, zatim proizvodnje odjeće i sl.

Ovom podsticajnom mjerom Općina će dvije godine sufinansirati troškove njihovog poslovanja i na taj način olakšati im rad u prve dvije godine od pokretanja biznisa. Radi se o jednoj od mjera, kojom ova lokalna zajednica pomaže razvoj privrede, odnosno povećanja broja održivih biznisa i kreiranja novih radnih mjesta na svom području. Namijenjena je isključivo novoregstriranim obrtnicima, trgovcima i ugostiteljima.

“Moram reći da sam prije svega zadovoljan, jer su većinom mladi ljudi koji se opredjeljuju da samostalno započnu biznis, da riješe svoje pitanje zaposlenosti. Vrlo je važna činjenica da većina tih biznisa opstane, a ni koronavirus, ni sve ono što je pandemija uzrokovala nije obeshrabrila ljude da i dalje počinju sa samostalnim bavljenjem biznisom. Novi Grad je veliko tržište sa oko 130.000 stanovnika i povoljno je mjesto za svaki biznis ili bilo koju poslovnu ideju. Ovo je jedan način da mi podržimo ljude u tome, da prve dvije godine imaju izvjesnu finansijsku injekciju Općine, koja se uplaćuje kvartalno, tako da je to olakšanje za njih da bi uspjeli u onome što rade. Ja im želim sreću i drago mi je da se nisu obeshrabrili zbog svega što se dešava”, rekao je načelnik Efendić.

Dodao je da se radi o jednom od rijetkih programa, gdje nema  posebne konkursne procedure, dovoljno je da ispune uslove da registriraju obrt, predaju dokumentaciju i bit će uvršteni u listu za podršku Općine.

Tridesetogodišnji Muamer Suljagić pokrenuo je plantažu lješnjaka, sa 1.200 stabala,a plodove će kaže plasirati na bh. tržište. Uz to Muamer je registrovao i obrtničku djelatnost “SMH” koja se bavi popravkom namještaja i drugih kućanskih predmeta.

“Sasvim slučajno, iz hobija popravljao sam namještaj iz kuće, a kasnije kada sam shvatio da na tržištu ne postoji kvalitet, planirao sam to ozbiljnije raditi, baviti se tim poslom profesionalno i klijentima ponuditi kvalitet. Firmu “SMH” sam registrovao u decembru 2020. godine, klijentima nudimo visoki kvalitet materijala i usluge, zadovoljni su i rado nas preporučuju drugima”, priča Muamar Suljagić.

Uzgojem muznih krava odnedavno se bavi Elvir Kantarija.

Stanovnik sam općine Novi Grad, a farma je na području Čevljanovića. Podrška Općine puno znači, posebno što traje dvije godine, to je najvažniji period za nekog ko pokreće djelatnost, u početku kada treba više sredstava i manji su prihodi”, ističe Kantarija.

Ranije se bavio trgovinom i usljed pandemije i smanjenog posla, odlučio  je zatvoriti radnju, a sa novim biznisom počeo je prije 5,6 mjeseci. Trenutno ima 20 grla krava, a u narednom periodu planiraju proširiti farmu. Mlijeko trenutno isporučuju zadruzi, jer još nemaju mogućnost dostave na adresu kupaca.

Iako je studentica Selmedina Prašević – Zeba sa suprugom je otvorila trgovinu prodaje polovne bijele tehnike. Kaže da je zadovoljna.

“Početak je, ali mislim da će biti sve ok, da nije bilo podsticajnih mjera od Općine, sigurno se ne bi odlučili na ovo, ipak je to veliki korak, ali ne sumnjam u uspjeh”, naglašava Selmedina.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here