Apple u potrazi za proizvođačima svog električnog automobila

Sve ove informacije su u skladu s ranijima, koje su govorile o tome da Apple ipak neće samostalno proizvoditi vozila, već će taj posao prepustiti nekom iskusnijem. Istodobno bi se oni bavili razvojem tehnologije i – vrlo vjerojatno – brendiranjem nekog budućeg "Apple Cara

28
Appleov električni automobil s naprednim mogućnostima autonomne vožnje mogao bi u narednim godinama postati stvarnost.
Šuškanja su se pojavila krajem prošlog mjeseca kada je nekoliko neslužbenih izvora u javnost iznijelo informacije o tome da Apple planira izrađivati čipove, tehnologiju i ostale elektroničke komponente za automobile, te da bi proizvodnja mogla početi već kroz tri godine. Ovim glasinama pridružila se sada i službena informacija koju su potvrdili iz korejskog koncerna Hyundai.

Oni su, na temelju novinarskih upita, izdali kratko saopćenje za javnost u kojem su eksplicitno naveli:

“Prema našem razumijevanju Apple je u razgovorima s raznim globalnim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai Motor. Kako su pregovori još u ranoj fazi, ništa nije odlučeno”. Ova izjava ne samo da je potvrdila da se Apple zaista raspituje oko mogućih partnerstva i saradnje na proizvodnji automobila, nego je odmah lansirala i cijenu dionice Hyundaija, koja je porasla za oko 17%.

Hyundai je u međuvremenu nadopunio svoju izjavu i iz nje izbacio spomen Applea, no prekasno – svi su se već uhvatili za prve službene informacije i na njima baziraju svoja opažanja.

Korejski mediji doznaju i da je Hyundai već navodno pregledao Appleovu ponudu te da se čeka samo zeleno svjetlo od Chung Eui-suna, prvog čovjeka koncerna, kako bi se potpisao ugovor o saradnji. Prema njemu, Hyundai bi proizvodio automobile i baterije za njih, a cilj bi bio lansirati finalni proizvod na tržište 2027. godine.

Sve ove informacije su u skladu s ranijima, koje su govorile o tome da Apple ipak neće samostalno proizvoditi vozila, već će taj posao prepustiti nekom iskusnijem. Istodobno bi se oni bavili razvojem tehnologije i – vrlo vjerojatno – brendiranjem nekog budućeg “Apple Cara”.

Spomenimo usput i da je Hyundai dioničar Rimac Automobila, pa nije isključeno i da će hrvatska kompanija imati prste u razvoju baterijske ili pogonske tehnologije za Appleov automobil. Ova saradnja već je rezultirala prvim prototipom trkaćeg električnog automobila, Hyundai RM20e, koji je predstavljen jesenas.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here