Rumunija kriva za pad frekvencije u elektromreži Evrope

Austrijski eksperti već duže upozoravaju da Evropi prijeti opasnost od „blackouta“, jer nakon ispada više elektrana u evropskoj mreži, kao što je sada bio slučaj, nedostaju velike količine struje, a to može voditi lančanoj reakciji i opasnosti kraha cijelog sistema.

43
Za pad frekvencije u elektromreži Evrope, do koje je došlo u petak poslijepodne, a koja je mogla izazvati ogromne probleme u opskrbi električnom energijom, kriv je nestanak struje u dijelu Rumunije.
Prema rumunskom operateru „Transelectrica“, sjevernozapadni dio Rumunije ostao je bez struje, u nekim mjestima i do sat i po, dok je u drugim dijelovima zemlje napon pao i na do 90 volti.

Evropsko udruženje strujnih mreža (ENTSO-E) potvrdilo je da je u petak došlo do pada frekvencije na 49.745 Hz. Inače za normalni rad mreže potrebna je frekvencija od 50 HZ.

Evropski operateri električnom energijom uspeli su stabilizirati mrežu nakon sat vremena. Austrijski eksperti već duže upozoravaju da Evropi prijeti opasnost od „blackouta“, jer nakon ispada više elektrana u evropskoj mreži, kao što je sada bio slučaj, nedostaju velike količine struje, a to može voditi lančanoj reakciji i opasnosti kraha cijelog sistema.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here