Sportsku 2020. pamtit ćemo po…:Olimpijske igre u Tokiju pomjerene za 2021.

Prethodnu godinu kada je u pitanju sport obilježilo je prije svega otkazivanje sportskih događaja zbog pandemije koronavirusa što je uzrokovalo i velike finansijske gubitke za timove, sportiste kao i druge sportske radnike. Ipak, 2020.godina nije bila bez sporta iako su se sportska takmičenja održala ili bez prisustva publike ili sa ograničenim brojem navijača . Izdvojili smo najzanimljivije sportske događaje u 2020.godini.

31

Iako je 2020.godina trebala biti puna sportskih događaja, sredinom marta došlo je do prekidanja, odgađanja i otkazivanja brojnih sportskih događaja. Koronavirus je tako izazvao najveće „pomračenje“ u svijetu sporta koji je prema procjenama vrijedan 160 milijardi dolara.

Koronavirus je na nekoliko mjeseci paralizirao fudbal,košarku, tenis kao i stotine drugih događaja šitom svijeta od streljaštva, preko atletike, fudbala, do hrvanja. Najveće sportsko takmičenje, Olimpijske igre  koje su trebale biti održane sredinom jula i početkom augusta u Tokiju, pomjerene su za 2021. godinu. Olimpijski plamen je početkom novembra započeo putovanje po zemlji domaćinu ljetnih Igara XXXII.

Olimpijska i paraolimpijska baklja iznešene su iz japanskog Olimpijskog muzeja, u kojem su mjesecima bile izložbeni eksponati i za početak će na svom putovanju zaokupiti pozornost stanovnika 72 grada u 14 japanskih prefektura, gdje će također biti u kratkoj izložbenoj postavci. Prvo odredište bilo je Ishikawa 7. novembra.Ukoliko dopuste zdravstveno-sigurnosni uvjeti, baklja bi se od 25. marta 2021. godine trebala štafetno prenositi kroz cijelu državu (svih 47 prefektura s više od 850 gradova). Prefektura Fukushima, stradala 2011. godine u nuklearnoj katastrofi, izazvanoj jakim potresom i tsunamijem, već ranije je određena kao mjesto simboličnog starta štafetnog putovanja olimpijskog plamena za Igre u Tokiju.

PREKOŽana Marić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here