Godina iza nas: Branimir Mujdža, generalni direktor Cementare Kakanj

U okolnostima pada ekonomskih aktivnosti, pada prihoda kompanija što u određenoj mjeri umanjuje potencijale ulaganja, izuzetno je važno da institucije u BiH kreiraju povoljan okvir za ulaganje,

124

Ovo je godina koja će ostati zapamćena po mnogobrojnim promjenama koje smo morali uvesti u svoje privatne i poslovne živote zbog pandemije korona virusa. Ograničenost i uslovljenost kretanja dovela je do mnogobrojnih poslovnih izazova s kojima smo se svi suočili. Međutim, pandemija je također inicirala i ubrzala procese digitalne transformacije što je mnogima omogućilo da rade na daljinu ili da važne poslovne procese usmjeravaju putem neke od online platformi. To je veliki korak naprijed jer smo vidjeli da postoje mnogo lakši načini komunikacije i rada koji treba da se što prije implementiraju, ponajprije u administraciju na svim nivoima u državi. Tvornica cementa Kakanj je digitalnu transformaciju započela još prije nekoliko godina omogućavajući zaposlenima koji rade prije svega u administraciji, da rade s bilo kojeg mjesta, tako da smo veoma spremni dočekali i ovaj način rada tokom pandemije.

Spremnost djelovanja našeg tima u kriznim situacijama kakva je ova omogućila je da se svi naši proizvodni i logistički procesi nastave neometano odvijati. Na ovaj način učinili smo dostupnim najvažniji građevinski materijal svim firmama koje cijelu ovu godinu vrijedno rade na izgradnji strateških infrastrukturnih projekata koji bi bez našeg „sivog zlata“ bili neizvodivi. Veliko je zadovoljstvo gledati kako sve brže niču mostovi i vijadukti koji će uskoro u potpunosti povezati sjever i jug zemlje. Isto tako se radi na obnovi tunela i druge putne infrastrukture što će imati dugoročne pozitivne posljedice na cjelokupnu ekonomiju zbog ubrzanja prometa.

 Oporavak će biti kompliciran, naporan i težak, ali to ne treba da nas obeshrabri jer svaka kriza uvijek pruža i neke šanse. Može se očekivati da će neki važni opskrbni lanci preusmjeriti iz Azije u našu regiju, ali da bi tu šansu iskoristili potrebno je ostvariti ključne pretpostavke. To su prije svega nastavak izgradnje prometne infrastrukture, vladavina prava, predvidiv i transparentan okvir privređivanja, puno efikasnija javna uprava, efikasnije pribavljanje potrebnih dozvola, pošten postupak inspekcijskih organa i svakako stabilan politički sistem.

Čekanje na šalterima i gomilanje procedura i potrebnih papira, treba što prije usmjeriti u učinkovite digitalne platforme sa jednostavnim procedurama.

Veoma je važno da građevinski sektor u zemlji ostane na prioritetnoj listi jer javni radovi na izgradnji infrastrukture osnovni su pokretač cjelokupne privrede, sa značajnim pozitivnim multiplikativnim efektima po cijelu privredu i standard naših građana, tako da je to ono u što ćemo polagati nadu i tokom naredne 2021. godine i nadati se da će ovaj ciklus investicija u strateške objekte biti nastavljen bez prekida kako bi se ekonomija što prije zahuktala.

U okolnostima pada ekonomskih aktivnosti, pada prihoda kompanija što u određenoj mjeri umanjuje potencijale ulaganja, izuzetno je važno da institucije u BiH kreiraju povoljan okvir za ulaganje, da se zauzme vrlo jasan ekonomski i politički smjer sa konkretnim mjerama koji potiču ekonomske aktivnosti i ulaganja. Na taj se način potiče ekonomija, potiču se domaća i strana ulaganja, a strana ulaganja su najbolji mehanizam, mjera i poluga za privlačenje potrebnog svježeg kapitala u BiH, a osim toga dolazi do transfera najmodernijih tehnologija, zapošljavanja, rasta i razvoja, što u konačnici dovodi do rasta ekonomije i standarda BH građana

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here