Talijanska poslovna udruženja traže blaže EU propise o nepodmirenju kreditnih obaveza

Italija, koja bilježi najveći broj umrlih u Evropi od covida 19, također se suočava s velikim ekonomskim šokom s obzirom na očekivani pad BDP-a ove godine od devet posto, prema vladinim prognozama, zbog čega je ugrožena budućnost tisuća kompanija, podsjeća Reuters.

29
Najveća talijanska bankarska i industrijska udruženja pozvala su EU da privremeno ublaži bankovne propise o neispunjavanju obaveza po kreditima i o rezervacijama za gubitke po kreditima, kako bi kompanije lakše prebrodile koronakrizu.
U pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen i drugim visokim dužnosnicima, udruženja su pozvala da se privremeno ublaži definicija neispunjavanja obaveza po kreditima kako bi se zaustavili privremeni problemi s likvidnošću koji kompanije prisiljavaju na stečaj.

Nova definicija trebala bi stupiti na snagu u januaru, a cilj joj je izgraditi zaštitni mehanizam i osigurati zajedničku minimalnu razinu kapitala za pokriće gubitaka po problematičnim zajmovima. Definicija povezuje kriterij prema kojem se 90-dnevno kašnjenje smatra nepodmirenjem kreditne obaveze s novim propisima o izloženosti nepodmirenim kreditnim obavezama u ugovorenom roku i o restrukturiranju kreditnog duga.

“To bi ozbiljno uticalo na pristup (klijenata) kreditima, čime bi se otežali njihovi izgledi za oporavkom”, navodi se u pismu koje su poslali talijanska udruga banaka ABI, glavno industrijsko udruženje Confindustria i 14 manjih poslovnih udruženja. Oni smatraju da bi se neispunjenjem kreditne obaveze trebalo smatrati kašnjenje dulje od 180 dana. Predlažu i da se odgodi stupanje na snagu strože definicije o nepodmirenju kreditnih obaveza.

Upozoravaju i da propisi o višegodišnjem knjiženju rezervacija za nenaplative kredite i njihovom kompletnom otpisu potiču banke da uvedu restriktivniju praksu kreditiranja i da prodaju kredite na prvi znak finansijskih teškoća. Banke bi po njima trebale omogućiti odgodu otplate kako bi podupre oporavak. Propisi bi po njihovom mišljenju trebali biti prilagođeni na najmanje 24 mjeseca, i za osigurane i za neosigurane problematične kredite, kako bi se izbjegle negativne posljedice po kreditnu ponudu.

Talijanske banke već su izrazile zabrinutost zbog strože definicije neplaćanja kreditnih obaveza i propisa o rezervacijama. Italija, koja bilježi najveći broj umrlih u Evropi od covida 19, također se suočava s velikim ekonomskim šokom s obzirom na očekivani pad BDP-a ove godine od devet posto, prema vladinim prognozama, zbog čega je ugrožena budućnost tisuća kompanija, podsjeća Reuters.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here