Kordić: EU nije zabranila spasavanje Montenegro Airlinesa

Glavna crnogorska pregovaračica takođe tvrdi da je „Crna Gora, u svakom slučaju, prva naredna članica EU“.

21
Evropska unija nije na neki način nametnula i zabranila Crnoj Gori da spasi svoju nacionalnu avio-kompaniju, kaže glavna crnogorska pregovaračica za EU Zorka Kordić.
Ističe da je Podgorica u Poglavlju 8 dobila jasne kriterije na koji način Crna Gora može da napreduje na putu pridruživanja i da zemlja najkasnije do 2024. godine mora da bude spremna za proces ratifikacije u EU, prenosi portal Cdm.

„Nije kriterij bio – ugasite Montenegro Airlines. Suština je da se sistem priprema da politiku konkurencije sprovodi na adekvatan način. To znači da pravna tekovina mora biti u potpunosti usklađena sa EU i da organi koji se bave kontrolom državne pomoći moraju imati kapacitet da to rade na adekvatan način“, rekla je Kordić u Jutarnjem programu TVCG.

Suština konkurencije u EU je da se obezbede pravični uslovi ma kojoj kompaniji za učešće na tržištu, objasnila je ona, dodajući da je to najvažniji princip u EU kada je u pitanju njeno tržište. Kordić je zaključila da je stoga važno da Agencija za zaštitu konkurencije jača svoje nadležnosti.

Glavna crnogorska pregovaračica takođe tvrdi da je „Crna Gora, u svakom slučaju, prva naredna članica EU“.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here