Stotine Britanaca pobjeglo iz karantina u švicarskom skijalištu

Dana 21. decembra vlasti su naredile da svi turisti koji su na skijališta stigli 14. decembra i/ili nakon tog datuma moraju, u skladu s retroaktivnom odlukom u desetodnevni karantin koja se računa od datuma njihova dolaska.

28
 Stotine turista koji su trebali biti u karantinu zbog nedavno otkrivene mutacije koronavirusa nestale su iz švicarskoga skijališta u Verbieru, vrlo popularnog među Britancima.
Neki su se u međuvremenu pojavili u Francuskoj, rekao je u nedjelju za dpa Jean-Marc Sandoz, glasnogovornik općine Bagnes kojoj pripada Verbier. Švicarske su vlasti identificirale 420 gostiju iz Britanije koji su prije Božića bili u karantinu.

Sandoz je kazao da ih je pedesetak odande otišlo odmah, a od 370 preostalih u nedjelju ih je na skijalištu bilo manje od desetak. “Razumijemo njihov gnjev”, dodao je. Oštro je kritizirao brzopleto i retroaktivno uvođenje karantina za sve goste koji su stigli iz Velike Britanije.

Švicarska je 20. decembra prekinula sve letove iz Velike Britanije i Južne Afrike nakon što je u tim zemljama otkrivena nova i vrlo zarazna inačica koronavirusa. Dana 21. decembra vlasti su naredile da svi turisti koji su na skijališta stigli 14. decembra i/ili nakon tog datuma moraju, u skladu s retroaktivnom odlukom u desetodnevni karantin koja se računa od datuma njihova dolaska.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here