Austrija na pragu dublje recesije zbog drugog kruga mjera zatvaranja

Centralna banka tako očekuje da će austrijska ekonomija iduće godine porasti 3,6 posto. IHS je pak snizio procjenu rasta u 2021. sa 4,7 na 3,1 posto. Wifo je pak tek neznatno snizio procjenu, sa 4,5 na 4,4 posto, uz napomenu da će u slučaju ponovnog uvođenja mjera zatvaranja aktivnosti porasti samo 2,5 posto. Drugi krug mjera zatvaranja završio je prošle sedmice, a vlada je najavila treći nakon Božića

38
Austrijska ekonomija će ove godine bilježiti dublju recesiju no što se do sada očekivalo zbog mjera zaključavanja kojima se nastojao suzbiti drugi val pandemije koronavirusa, objavila su u petak dva ekonomska instituta.
BDP će se ove godine smanjiti 7,3 posto, procijenio je u najnovijem tromjesečnom izvještaju institut Wifo, koji dugi niz godina prikuplja podatke za vladu. U oktobru Wifo je za ovu godinu prognozirao 6,8-postotni pad. Institut IHS predviđa da će se aktivnosti ove godine smanjiti 7,5 posto. U oktobru su prognozirali da će pasti 6,7 posto.

“Ljetni je oporavak bio snažniji no što se očekivalo i bio je veći od prosjeka, kada se usporedi dubina pada u prethodnom razdoblju”, objavio je Wifo, objašnjavajući “relativno skromnu” reviziju procjene za ovu godinu.

Dodatni razlog relativno ograničenog uticaja drugog vala zaključavanja na privredu je snažna međunarodna trgovina, navodi se u saopćenju. Prognoze su tek neznatno pesimističnije od one austrijske centralne banke, koja je prošle sedmice procijenila da će se austrijski BDP ove godine smanjiti za 7,1 posto. Veće su razlike u procjenama za iduću godinu.

Centralna banka tako očekuje da će austrijska ekonomija iduće godine porasti 3,6 posto. IHS je pak snizio procjenu rasta u 2021. sa 4,7 na 3,1 posto. Wifo je pak tek neznatno snizio procjenu, sa 4,5 na 4,4 posto, uz napomenu da će u slučaju ponovnog uvođenja mjera zatvaranja aktivnosti porasti samo 2,5 posto. Drugi krug mjera zatvaranja završio je prošle sedmice, a vlada je najavila treći nakon Božića.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here