Premijer FBiH u posjeti RMU BAnovići povodom Dana rudara

Direktor RMU Banovići Fadil Kudumović je rudarima tog rudnika, ali i svim rudarima u BiH, čestitao njihov praznik sa željom da u naredim godinama njihov društveni status bude na višem nivou i da se u društvu više vrednuje i cijeni njihov rad.

27

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić boravili su, povodom Dana rudara, u posjeti Rudniku mrkog uglja Banovići gdje je svečano pušten u rad dio Transportnog sistema za odvoz jalovine na površinskom kopu Turija.

”Na Transportnom sistemu za otkrivku se nalazi drobilično postrojenje, imamo postojenje 1 i ovdje je postrojenje 2. Oni su kapaciteta 2.250 tona na sat, jedno toliko, a i drugo 2.250 tona na sat”, najavio je ranije Ekrem Demirović, tehnički rukovodilac Površinske eksploatacije RMU ”Banovići”.

Sam proces odvoza otkrivke sa Površinskog kopa Turija na zatvoreni Površinski kop Čubrić će ubuduće biti olakšan. Umjesto ručnog prevoza damperima, od početne tačke do krajnjeg odredišta, bit će vršen ovim sistemom.

Kompletiranje transportnog sistema očekuje se naredne godine, jer je potrebna ugradnja odlagača. Kada transportni sistem bude kompletiran, steći će se uslovi za određene uštede. U izgradnji transportnog sistema učestvovale su tri tuzlanske kompanije, a od nastanka Rudnika mrkog uglja Banovići, ovo je najveća investicija, vrijedna više od 50 miliona KM. Sistem je izgrađen u tuzlanskoj firmi TTU Energetik.

Novalić je kazao da je godina na izmaku bila uspješna u energetskom, rudarskom i industrijskom sektoru i da su ispunjeni svi proizvodni i finansijski planovi. Istakao je da je ova godina bila izuzetno teška i da je pandemija koronavirusa uzdrmala globalnu ekonomiju, te da ni BiH nije bila izuzetak.

Naglasio je da će Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije nastaviti proces modernizacije i humanizacije u rudnicima, uvažavajući i cijeneći posvećenost poslu i važnu ulogu koju rudari imaju u razvoju BiH.

– Rudnik Banovići, ali i ostali rudnici na području Tuzlanskog kantona, veoma su važni za razvoj privrede. Svjedoci ste da ministar Džindić i ja u kratkom vremenskom periodu dolazimo već drugi put u Rudnik Banovići. Time želimo poslati jasnu poruku da je Vlada partner Rudnika Mrkog uglja Banovići – zaključio je premijer Novalić.

Direktor RMU Banovići Fadil Kudumović je rudarima tog rudnika, ali i svim rudarima u BiH, čestitao njihov praznik sa željom da u naredim godinama njihov društveni status bude na višem nivou i da se u društvu više vrednuje i cijeni njihov rad.

– Naše osnovne obaveza su, pored održavanja stabilnosti elektroenergentskog sektora kroz proizvodnju uglja, banovićki rudari za koje od samog početka, kada je na dužnost stupila nova uprava RMU Banovići, pokušavamo osigurati što bolji standard i što bolje uslove rada  – kazao je.

Podsjetio je da su se proteklih sedam mjeseci susreli s velikim poteškoćama u funkcioniranju tog rudnika, ali da ipak, bez obzira na sve, mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatima na kraju godine, posebno kada je riječ o parametrima po kojima se mjeri učinak rudarstva, a to je iskopana tona uglja i otkopan kubik jalovinske mase.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here