Za integrisano upravljanje koridorom  rijeka Save i Drine 30 miliona eura

Prema uvjetima iz ovog ugovora o zajmu sredstva u iznosu 30 miliona eura bit će alocirana na Republiku Srpsku uz rok otplate od 32 godine i sedam godina grace perioda.

14

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao j sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrijednosti 30 miliona eura namjenjenih za intergrisano upravljanje koridora rijeka Save i Drine.

Međunarodna banka za obnovu i razvoj na ovaj način podržala je Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine koji će se provoditi u tri faze, a regionalnog je karaktera jer uz BiH obuhvata područje Crne Gore i Srbije.

Ministar Bevanda naglasio je da je riječ o važnom i složenom projektu koji ima za cilj zaštitu okoliša, ali i zaštatitu od poplava te unapređenja plovnog puta deminiranjem desne obale koridora rijeke Save.

„Važnost ovog projekta je i u regionalnoj suradnji koja nam je u ovom segmentu potrebna što smo najbolje vidjeli kada su bile poplave. Moramo se okrenuti zaštiti okoliša i ulaganjima u naše prirodne potencijale“, istaknuo je ministar Bevanda.

Prema uvjetima iz ovog ugovora o zajmu sredstva u iznosu 30 miliona eura bit će alocirana na Republiku Srpsku uz rok otplate od 32 godine i sedam godina grace perioda. Ministar Bevanda izrazio je zahvalnost Svjetskoj banci koja pruža potporu kako u konzultantskim poslovima tako i financiranju projekata koji doprinose boljoj kvaliteti života građana BIH.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mjera koje su poduzete u sprečavanju širenja virusa COVID -19.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here