Poreska uprava RS-a omogućila elektronsko podnošenje svih zahtjeva

Uputstvo za imenovanje elektronskih dokumenata i uputstva za potpisivanje dokumenata korišćenjem elektronskog potpisa objavljena su u okviru rubrike „e-Zahtjevi“.

30

Poreska uprava Republike Srpske pustila je u funkciju uslugu “e-zahtjevi” kojom je omogućila poreskim obveznicima da ubuduće elektronskim putem mogu podnijeti sve zahtjeve.

Ti zahtjevi se odnose na izdavanje uvjerenja, povrate poreza, preknjižavanje, zahtjeve za izdavanje poreskih kartica i sve druge vrste zahtjeva jednostavnim slanjem obrasca zahtjeva na elektronske adrese nadležnih područnih centara Uprave.

Time je nastavljen aktivan rad Poreske uprave RS na unapređenju komunikacije s poreskim obveznicima uvođenjem novih elektronskih usluga, što je posebno važno u uslovima aktuelne pandemije koronavirusa.

Iz Uprave navode da je podnošenje zahtjeva elektronskim putem u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i Zakonom o opštem upravnom postupku.

Obveznik treba da preuzme obrazac željenog zahtjeva sa internet stranice Poreske uprave Republike Srpske www.poreskaupravars.org , iz rubrike “e-Zahtjevi” koja se nalazi u vrhu stranice, u okviru koje će obaviti sve potrebne radnje na podnošenju zahtjeva.

Nakon preuzimanja obrasca zahtjeva, poreski obveznik imenuje, popunjava i potpisuje predmetni zahtjev i dostavlja nadležnom područnim centru Poreske uprave Republike Srpske kojem teritorijalno pripada, a koje se nalaze u pomenutoj rubrici “e-Zahtjevi”, u prozorčiću “Popuni obrazac”.

Zahtjeve je moguće dostaviti i u formi elektronskog dokumenta potpisanog certifikatom za elektronski potpis izdatim od strane Poreske uprave Republike Srpske kod uvođenja elektronskog podnošenja poreskih prijava kao i kvalifikovanim elektronskim potpisom izdatim od strane drugih certifikacionih tijela.

Uputstvo za imenovanje elektronskih dokumenata i uputstva za potpisivanje dokumenata korišćenjem elektronskog potpisa objavljena su u okviru rubrike „e-Zahtjevi“.

Nakon slanja zahtjeva, obveznik će dobiti obavještenje da je isti zaprimljen, kako bi bio siguran u efikasnost procedure, i jedina njegova obaveza će biti da lično dođe preuzeti traženi dokument u Poresku upravu Republike Srpske, saopćeno je iz te institucije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here