Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske bude li potrebno

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak za javni radio da je za Mađarsku taj poljski prijedlog neprihvatljiv.

41
Evropska unija usvojit će 1,8 biliona eura vrijedan finansijski paket koji će omogućiti ekonomski oporavak od pandemije koronavirusa čak i ako Mađarska i Poljska budu ustrajale u svom vetu, poručio je u petak evropski povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni.
Budimpešta i Varšava blokiraju usvajanje višegodišnjeg proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. vrijednog 1,1 bilioa eura i plana za oporavak vrijednog 750 milijardi eura jer zakonodavni paket uključuje odredbu o uvjetovanju isplate novca poštivanjem vladavine prava.

„Nećemo se predati pred vetom”, rekao je Gentiloni na konferenciji u organizaciji talijanskog Instituta za međunarodne političke studije ISPI i ministarstva vanjskih poslova.

„Premisa je da smo jako jasni prema tim državama članicama, ići ćemo dalje i bez njih”, rekao je bivši talijanski premijer.

Gentiloni je kazao da je zabrinut zbog kontinuiranih sukoba sa dvije istočnoevropske države članica, ali i izrazio uvjerenost da se to može prevladati dogovorom zahvaljujući diplomaciji. Mađarska i Poljska poručile su u petak da ne misle popustiti. Stajalište Poljske ostaje nepromijenjeno, objavio je glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller na Twitteru.

Zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin rekao je u četvrtak da bi Poljska mogla odustati od veta kada bi evropski čelnici usvojili izjavu kojom bi se pojasnila povezanost EU fondova i vladavine prava.

“Interpretativna izjava trebala bi biti … jasna izjava Evropskog vijeća da pravilo o uvjetovanosti neće biti korišteno kako bi se provodio nepravedan pritisak na pojedine zemlje članice u područjima koja nemaju veze s pravilnim korištenjem EU fondova”, rekao je Gowin.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak za javni radio da je za Mađarsku taj poljski prijedlog neprihvatljiv.

“To rješenje, priložiti neku izjavu poput podsjetnika na samoljepivu papiriću priloženom na komad papira, za nas ne funkcionira”, rekao je Orban. “Mađarska insistira na tome da se te dvije stvari odvoje”, kazao je.

Vjerovatno zadnja prigoda za prevladavanje blokade bit će samit čelnika zemalja članica koji se održava 10. i 11. decembra.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here