Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra

Bikovsko tržište bakra sada je u potpunosti u toku, a cijene su porasle za 50 posto u odnosu na najniže razine 2020. godine, dosegnuvši najviši nivo od 2017. godine", rekli su analitičari Goldman Sachsa u istraživanju u ponedjeljak.

36
 Analitičari Goldman Sachsa predviđaju kako smo na početku dugoročnog trenda rasta cijene bakra. 
Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji. Metal je u međuvremenu bilježio dobitak, s tromjesečnim futuresima na bakar na Londonskoj berzi metala koji su danas skočili do 7.626 dolara po metričkoj toni.

Bakar, koji se koristi u mnogim industrijama, od električne energije do građevine, porastao je ove godine više od 22 posto, tempom koji je bio najbolji za njega od 2017. Cijene su potaknute prekidima u opskrbi, nadama za “zelenim” ekonomskim poticaima i brzim oporavkom Kine od koronakrize.

“Bikovsko tržište bakra sada je u potpunosti u toku, a cijene su porasle za 50 posto u odnosu na najniže razine 2020. godine, dosegnuvši najviši nivo od 2017. godine”, rekli su analitičari Goldman Sachsa u istraživanju u ponedjeljak.

“Ovaj trenutni cijena nije iracionalna aberacija, već je gledamo kao prvu dionicu strukturnog bikovskog tržišta bakra.”

Analitičari Goldmana povećali su svoju 12-mjesečnu ciljanu cijenu za bakar na 9.500 američkih dolara po metričkoj toni, u odnosu na prethodnu procjenu od 7.500 američkih dolara. Banka s Wall Streeta poručila je da sada očekuje održivu, višu prosječnu cijenu za 2021. i 2022. Procijenila je da će cijene bakra u prosjeku iznositi oko 8.625 američkih dolara sljedeće godine, prije nego što će se popeti na prosječnih 9.175 američkih dolara 2022. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here