MMF: Eurozona će možda trebati veću podršku zbog drugog vala pandemije

Potrošačke cijene u eurozoni pale su u novembru na godišnjoj razini četvrti mjesec zaredom, pokazale su danas objavljene procjene Eurostata, signaliziravši uzbunu za ECB, koji srednjoročno cilja stopu inflacije malo manju od dva posto.

28
Vlade eurozone i Evropska centralna banka (ECB) možda će morati osigurati veću fiskalnu i monetarnu podršku nego što se očekivalo zbog posljedica drugog vala pandemije COVID-a, smatra Međunarodni monetarni fond (MMF).
Ukupna vrijednost fiskalne i monetarne podrške koja je sada na raspolaganju, zajedno s pristupom hiljadama milijardi eura jeftinih zajmova i novim planom za oporavak o kojem se u EU-u još raspravlja, već premašuje 10 hiljada milijardi eura.

Premda je to impresivno, MMF smatra da će možda biti potrebno i više ako se ekonomska situacija nastavi pogoršavati. Rizici negativnog trenda ostaju sve do prvih mjeseci 2021., s obzirom na aktualni drugi val, navodi MMF u redovitom izvještaju o ekonomiji eurozone. Vlade će vjerojatno zbog drugog vala morati osiguravati široku potporu duže nego što je početno zamišljeno, dodaje međunarodni zajmodavac.

Dogovoreno je da će članice EU-a zajedno na tržištima posuditi 750 milijardi eura u idućih nekoliko godina, uz proračun EU-a kao garanciju. Novac će potom podijeliti u obliku zajmova i nepovratne pomoći kako bi potaknule oporavak privrede od koronakrize.

Uspjeh tog plana ovisit će o opsegu, kvaliteti i efikasnosti potrošnje zemalja članica koju će podržati, te o strukturnim reformama čiji je cilj zelena i digitalna preobrazba ekonomije, ističe MMF. Pohvalio je reakciju ECB-a na krizu koju je uzrokovala pandemija, ocijenivši ga “primjereno odvažnim”, ali smatra da će vjerojatno biti potrebne i dodatne mjere, možda u vidu proširenog programa povoljnih kredita za banke i drugih oblika podrške.

Proširenje programa kupnje imovine bit će prva linija odbrane, ali trebalo bi razmotriti i druge opcije, uključujući dodatno ublažavanje uvjeta ciljanih operacija dugoročnog refinansiranja (TLTRO) i (dodatno) smanjenje kamata na depozite, navodi MMF. ECB trenutno drži kamatnu stopu na depozite u negativnom teritoriju, na minus 0,5 posto. Još će veća prilagodba biti potrebna kako bi se suzbili rizici deflacije i osigurala glatka monetarna transmisija u scenariju negativnog trenda, navodi se u izvještaju.

Potrošačke cijene u eurozoni pale su u novembru na godišnjoj razini četvrti mjesec zaredom, pokazale su danas objavljene procjene Eurostata, signaliziravši uzbunu za ECB, koji srednjoročno cilja stopu inflacije malo manju od dva posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here