Skupština ABC: Uticaj pandemije na ekonomiju

Inače, ABC je osnovana s ciljem poticanja privredne suradnje i pružanja podrške ekonomskom razvoju zemalja članica i regiona u cjelini, olakšavanja i ukidanja viznog režima, uklanjanja barijera u trgovini i uspostavljanja jedinstvene zone slobodne trgovine.

41

Skupština Asocijacije balkanskih komora (ABC) održana je putem Zoom online platforme uz učešće predstavnika privrednih komora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Turske, Kosova i Albanije. Glavne teme bile su utjecaj pandemije koronavirusa na ekonomiju, digitalizacija i regionalna suradnja.

U plenarnom dijelu sudionicima se obratio Vjekoslav Vuković, predsjednik VTK BiH i predsjedavajući Skupštine ABC i Rifat Hisarcıklıoğlu, predsjednik Unije komora Turske i potpredsjednik Eurokomore.

U obraćanjima je istaknuto, između ostalog, da sve zemlje u svijetu, pa tako i Balkana, imaju iste izazove u vrijeme pandemije, te da je neophodno uspostaviti jaču regionalnu suradnju i vlastiti ekonomski prostor i omogućiti nesmetan protok roba, uslužnog kapitala i visokokvalifikovane radne snage.

O investicionim potencijalima Bosne i Hercegovine, kao zemlje koja je predsjedavanje Skupštinom ABC na kraju sastanka predala Republici Bugarskoj,  govorila je gđa. Nina Pobrić, šef odjela Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA).

Nakon prezentacije upriličena je rasprava učesnika o aktualnim temama tokom koje su prezentirani pokazatelji utjecaja pandemije na ekonomije, te ukazano na značaj digitalne transformacije i regionalne suradnje.

U raspravi su sudjelovali, pored predsjednika Vukovića i g. Hisarcıklıoğlua, gđa. Ines Mucostepa, predsjednica Unije privrednih komora Albanije, g. Tsvetan Simeonov, predsjednik Bugarske trgovinske i industrijske komore, Berat Rukiqi, predsjednik Privredne komore Kosova, Balša Čulafić, koordinator za suradnju s međunarodnim komorskim udruženjima Privredne komore Crne Gore, Jelisaveta Georgieva Jovevska, potpredsjednica Privredne komore Makedonije, Fantefan Voinea, zamjenik direktora Odjela za vanjske poslove Privredne komore Rumunije, Jovana Majstorović, rukovodilac Centra za multilateralu Privredne komore Srbije, Marko Mandić, rukovodilac Centra za Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana i Çağrı Gürgür, glavni savjetnik predsjednika Unije komora Turske.

Inače, ABC je osnovana s ciljem poticanja privredne suradnje i pružanja podrške ekonomskom razvoju zemalja članica i regiona u cjelini, olakšavanja i ukidanja viznog režima, uklanjanja barijera u trgovini i uspostavljanja jedinstvene zone slobodne trgovine. Članice Asocijacije balkanskih komora su Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Kipar, Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska i Kosovo koje je članica ABC-a od 2019. godine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here