Gazprom i partneri osigurali finansiranje dovršetka izgradnje Sjevernog toka 2

Operator izgradnje Sjevernog toka 2 - Nord Stream 2 - najavio je 28. novembra da će se izgradnja plinovoda nastaviti u decembru ove godine te da će cijevi polagati brod usidren u isključivoj ekonomskoj zoni Njemačke.

24
Gazprom i njegovi evropski partneri osigurali su gotovo stopostotno finansiranje dovršetka izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, koji sada ima zaokruženu finansijsku podršku za puštanje u rad, izvijestila press služba projektne kompanije Nord Stream 2.
“Projekt Sjeverni tok 2 u potpunosti je finansiran i ima sva potrebna finansijska sredstva i finansijsku podršku za puštanje plinovoda u pogon. Gotovo 100 posto potrebnih sredstava već su osigurali dioničari i finansijski investitori”, saopćila je kompanija.

Ranije u ponedjeljak, anglo-nizozemski Shell i austrijski OMV objavili su da su dovršili finansiranje projekta. OMV je za finansiranje izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 dodijelio oko 729 miliona eura. Shell nije otkrio iznos ulaganja, a press služba Wintershalla izvijestila je da je ta firma uložila 730 miliona eura.

Finansijski direktor Unipera Sasha Bibert objavio je 10. novembra da je kompanija uložila 700 miliona eura za finansiranje projekta Sjeverni tok 2, od obećanog iznosa od 950 miliona eura. Taj se iznos nije promijenio od maja.

Projektom Sjeverni tok 2 predviđena je izgradnja dva cjevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubika na godinu, od ruske obale, preko Baltičkog mora do Njemačke. Trenutno je izgrađeno 93 posto plinovoda, no izgradnja je obustavljena krajem 2019. godine nakon što je švicarski Allseas odbio položiti cijevi zbog sankcija Sjedinjenih Država.

Operator izgradnje Sjevernog toka 2 – Nord Stream 2 – najavio je 28. novembra da će se izgradnja plinovoda nastaviti u decembru ove godine te da će cijevi polagati brod usidren u isključivoj ekonomskoj zoni Njemačke.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here