Radnici Amazona u Njemačkoj ponovno štrajkuju

Verdi tvrdi da je ovo argument za povećanje plaća i dodao da radnici nisu bili dovoljno zaštićeni u pandemiji koronavirusa.

23
Radnički sindikat Verdi pozvao je u nedjelju radnike u njemačkom skladištu Amazona na drugi štrajk u sedmici dana koji će omesti obradu narudžbi nakon popusta na “Crni petak” 27. novembra.
Novi štrajk planiran je za ponedjeljak navečer i trebao bi trajati do kasno u utorak. U štrajku prošli sedmice koji je trajao od četvrtka do subote sudjelovalo je više od 500 radnika, objavio je Verdi.

Verdi još od 2013. godine organizira štrajkove u Amazonu u Njemačkoj, najvećem tržištu te kompanije iza Sjedinjenih Država i nada se, zajedno s drugim sindikatima, da će prisiliti kompaniju da prihvati kolektivne ugovore kakvi se primjenjuju za zaposlene u maloprodaji u drugim firmi.

Glasnogovornik Amazona rekao je prošli mjesec da je kompanija zaposlenicima ponudila “izvrsne” plaće uz pogodnosti i radne uslove koji su uporedivi s ostalim velikim poslodavcima.

Američki maloprodajni div zabilježio je porast prodaje, jer su ograničenja u borbi protiv koronavirusa natjerala potrošače da kupuju online, što je otežalo zadržavanje konkurentnosti fizičkih trgovina.

Verdi tvrdi da je ovo argument za povećanje plaća i dodao da radnici nisu bili dovoljno zaštićeni u pandemiji koronavirusa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here