Vlada KS traži od GRAS-a plan restrukturiranja

Premijer Nenadić je tražio da se do kraja iduće sedmice resornom ministarstvu i Vladi KS dostavi prednacrt plana restrukturiranja GRAS-a na dalje postupanje

11

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem i ministar finansija KS Jasmin Halebić organizirali su danas sastanak sa rukovodstvom KJKP GRAS na temu implementacije nedavno potpisanog Sporazuma između Vlade KS i ovog preduzeća, a koji se odnosi na njegovo restrukturiranje i “oživljavanje” u narednom periodu.

Ovom prilikom, Nenadić je zatražio od predstavnika GRAS-a informacije dokle se došlo sa pripremom plana restrukturiranja, što je bila obaveza preduzeća po spomenutom sporazumu.

“Od direktora Almira Ahmetspahića i članova Uprave GRAS-a informisani smo da kao osnovu u pripremi plana restrukturiranja koriste izvještaj konsultantske kuće PwC, ali ga i modificiraju u neophodnoj mjeri, tako da bi u konačnici budući plan trebao biti kombinacija izvještaja pomenute konsultantske kuće i određenih pokazatelja i planova samoga GRAS-a”, istakao je Nenadić.

Trenutno je u GRAS-u uposleno 1.311 osoba, a prema PwC studiji optimalno broj uposlenih treba da bude 1.116.

Istaknuto je da tokom ove godine Vlada nije odobrila nijedno novo upošljavanje u ovom preduzeću, jer se insistiralo da GRAS-a krene sa restrukturiranjem, odnosno da se na bazi prethodno potpisanih ugovora zadrži broj zaposlenih, kao i da se konačno krene prema smanjenju njihovog broja.

Tokom sastanka predstavnici GRAS-a su upoznali predstavnike Vlade o budućem planu kako riješiti pitanje viška zaposlenih, ali i unaprijediti poslovne procese, te osigurati dio sredstava za potrebe provedbe Sporazuma sa Vladom KS.

Nenadić je tražio da se do kraja iduće sedmice resornom ministarstvu i Vladi KS dostavi prednacrt plana restrukturiranja GRAS-a na dalje postupanje.

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here